Figyelsz? Fitnesz! Fitt lesz

Amikor a találkozóra készültem Csere Erzsébet fitness- és személyi edzővel, aki a Testnevelési Egyetem aerobic edzői szakján végzett, próbáltam megfogalmazni magamban a fittség fogalmát.

Csere Erzsébet

Csere Erzsébet

Azt tapasztalom, hogy a nem sportoló emberek fejében a fittség szó hallatán Béres Alexandra, Rubint Réka vagy Szentgyörgyi Rómeó izmos, módszeresen kidolgozott testképe ugrik be.

És ez a testkép összekapcsolódik a fejekben az örökös önsanyargatással, a folyamatos diétával, a férfiak nyúlkajákról beszélnek, a nők pedig hárítanak, nekem erre a munkám, a háztartás és a gyerek mellett időm sincsen, nemhogy energiám!

És ez az utolsó két szó a bűvös fittség lényege!

Erzsi azt mondja, akkor vagyunk fittek, ha a napi teendőket gördülékenyen, különleges nehézségek, erőlködés nélkül el tudjuk végezni. Ha végiggondoljuk, mennyi energiára van szükségünk nap mint nap a hétköznapi feladatok ellátásához, könnyen megértjük, hogy energiát csak energia befektetéssel lehet termelni.

A minket mozgató, saját fejlesztésű és felhasználású, emberi energiánkat csakis mi, magunknak tudjuk előállítani. Elsősorban mozgással, sporttal, másodsorban – de az elsővel egyenrangúan – a teljes értékű élelmiszerekből készített étkezéssel, de óriási szerep jut a lelki (társas kapcsolatok, beszélgetések, pozitív életszemlélet) és mentális (szórakozás, tanulás, hobbi) energiatermelésnek is. Persze ezeket nem lehet különválasztani, mert egyik sem eredményes az összes többi nélkül, egyszerűsítve ezt nevezzük holisztikus – teljes körű – szemléletnek. Így leszünk harmonikus egészek, egész-ségesek.

– Tehát a fittség fogalmát már tisztáztuk, most beszéljünk arról, mi is az a fitnesz? Mert itt is fogalomzavarral küzdünk, azt gondolom.

– A fitnesz fogalomkörébe tartozik minden edzőteremben, edzővel, csoportosan végzett sporttevékenység, az alakformáló, a zumba, a hot iron, a crossfit és a body&soul, de ehhez tartozik a pilates és a jóga is. Tehát nem egy kizárólag izomtömeg növelésre építő edzésről van szó (az a body building), hanem egy harmonikus testképet kialakító, ezzel lelkileg és mentálisan is megújító mozgásformáról.

erzso– Hogyan tudom eldönteni, melyik órára jelentkezzek?

– Nem neked kell eldöntened, a jelentkezésnél szintfelmérést végzek, ami először kiterjed a szív- és érrendszer vizsgálatára, a test állóképességének és hajlékonyságának feltérképezésére.

Persze az is fontos és figyelembe is veszem, hogy a jelentkezőnek van-e már eleve kiválasztott vagy kedvelt mozgásformája, ami illik az adottságaihoz, mert az edzésnek élvezetnek is kell lennie!

Ezután a sportolni vágyó elmondja, mi a célja a testedzéssel, és én ehhez rendelek hozzá mozgásformát és határidőt.

– Határidőt!?

– Hogyne. Ha kitűzünk egy célt, határidőt is kell szabni, különben nem teljesítjük a cél eléréséhez szükséges részfeladatokat, ezáltal nem jönnek a kívánt eredmények, mint például a súlycsökkenés, kerekedő popsi, izmosabb comb, ezért feladják a sportolást, na, ugye, hogy ez nekem nem megy! felkiáltással. Holott csak a határidőre kellett volna elvégezni adott feladatokat.

Az egyik általam vezetett edzés a funkcionális zsírégető program, amely lényegét frappánsan így foglalom össze a tanítványaimnak: ez az a mozgás, amelytől 10 alkalom után jobban érzed magad, 20 alkalom után látványosan jobban nézel ki, 30 alkalom után pedig … a párod szemében szikra lobban, ha rád néz! De ahhoz, hogy ezt elérjük, ennek a 10-20-30 alkalmas sorozat edzéseinek tervszerű időbeosztással és gyakorisággal kell megtörténnie.

– Hogyan válasszak edzőt? Ránézésre nagyon nehéz.

– Természetesen elsőre szimpátia alapján kell választani, de mivel a hölgyeknek úgyis erőssége a megérzés, nem szoktak benne csalódni, szinte minden esetben beválik a kiválasztott tréner.

Az edző személye nagyon fontos, körültekintően kell kiválasztani, hiszen egy bizalmi viszonynak kell kialakulnia, anélkül egyrészt nem lehetne elérni a célt, másrészt nem lenne örömforrás a mozgás. Az is feladata az edzőnek, hogy kezelje a türelmetlenséget, ami akkor lép fel, ha nagyon rövid idő alatt nem lát eredményt a sportoló. A mai világ arrafelé tart, hogy instant megoldásokat kapjunk lehetőleg tegnapra, s ha ez nem valósul meg, abbahagyjuk a tevékenységet, feladjuk az álmainkat. Például, ha valaki öt év alatt hízott el, nem lehet egy hónap alatt lefogyasztani, bár azt is meg kell érteni, nem is a fogyás az elsőrendű cél, hanem az egészséges életmódra való áttérés, aminek természetes mellékterméke a fogyás.

kep01Az edzések során nem csak a hatékony testformálás és zsírégetés a célom, hanem a szórakozás, amely kikapcsol, felpezsdít és fitten tart, és az, hogy a mozgás mellett örömet, új élményeket találjanak a részt vevők.

– Nagyon sokan ódzkodnak a csoportos testmozgástól, szégyellik a testüket, a mozgásukat, vagy egyszerűen csak nem kedvelik a más emberekkel való közösködést az edzőn. Nekik mit javasolsz?

– Igen, sokan személyes figyelmet követelnek, ugyanúgy szükségük van egyéni bánásmódra, mintha fodrásznál, kozmetikusnál lennének. Nekik találták fel a személyi edző által nyújtott segítséget, aki rájuk szabottan, testi-, lelki-, életkori- és fittségi sajátosságaik alapján állítja össze az edzés- és étkezési tervet a célok és a határidők függvényében.

– Most jöttél haza egy általad szervezett életmódtáborból. Mit csináltak ott a részt vevők?

– Sokat mozogtunk, egészséges és finom ételeket ettünk, amiket én főztem, sokat beszélgettünk, lelkiztünk. Hosszú távú céljaim között szerepel saját életmódprogramom népszerűsítése, amit én fejlesztettem ki hosszú évek tapasztalata, és több ezer ember átmozgatása alapján. A program az egészséges táplálkozás és az optimális mozgásformák ötvözetének összhangjával alakítja ki az új, kis változtatásokkal ugyan, de élethosszig tartható egészséges életmódot.

Sári Edina

További információ a programmal kapcsolatban: ÉletmódCsere Fitten & Tudatosan