Mintegy 130 film mutatkozik be a jeruzsálemi filmfesztiválon

Mintegy százharminc egész estés filmet és több sorozatban több tucat rövidfilmet mutatnak be a július 4-én megnyíló Jeruzsálemi Filmfesztiválon, a közel-keleti térség egyik legrangosabb filmes seregszemléjén.

A július 13-ig tartó fesztiválon az előző évekhez hasonlóan mintegy nyolcvanezer vendéget várnak a vetítésekre, a nézők fele jeruzsálemi, másik fele pedig Haifától Eilatig egész Izraelből vagy külföldről érkezik.

„Ez egy ‘off-fesztivál’, amely a tavalyi Karlovy Vary és az idei Cannes-i filmfesztiválok közötti időszak legérdekesebb nemzetközi alkotásait tűzi műsorára. Nem tudunk versenyezni a világpremiereket felvonultató vezető fesztiválokkal, de vannak speciális területek, amelyeket csak mi jelenítünk meg, és az izraeli filmművészet számára is mi jelentjük a legrangosabb bemutatkozási lehetőséget” – mondta Avinoam Harpak programigazgató az MTI-nek.

14 programban szerepelnek a világ minden tájáról érkező alkotások. A fesztivál központi versenyét az izraeli filmeknek hirdették meg, 2013-ban az előző év terméséből hat új játékfilm, tíz dokumentumfilm és három sorozatban egyenként 6-7 rövidfilm indul. Harpak szerint a rövidfilmes rendezők általában vizsgafilmes bemutatkozása idén számos meglepetést is tartogat, „egy új alkotó nemzedék jelent meg, olyan művészek, akikről a következő években még lehet majd hallani”- mondta.

A két jelentős nemzetközi verseny egyike az emberi szabadságot zászlajára tűző Szabadság szellemében című nemzetközi program. Ennek filmjei részben a helyi palesztin-izraeli viszályhoz kapcsolódnak, de láthatóak mellettük az európai társadalmi szabadság kérdéseit boncolgató vagy a rasszizmust elítélő, nem feltétlenül politikai jellegű alkotások is.

A fesztivál Zsidó Tapasztalat elnevezésű nemzetközi versenyprogramjában egy magyar-brit-német koprodukció, a Groó Diana rendezte Regina című alkotás is indul. A filmet beválogató Daniela Turgeman számára csodálatos meglepetés volt megtekintése, mert a film érdekes és vonzó témája, az első rabbinő élettörténete mellett egyben értékes művészi megoldást is felmutat. „Egy teljes életet költ a film egy nő képéhez” – jegyezte meg.

„Néha, a vizuális nyersanyag hiánya különös kreativitásra, újszerű látásmódra és megoldásokra készteti az alkotókat. Más országokban, más filmes műfajoknál is látom, hogy néha a lehetőségek hiánya, olykor az elnyomás vagy a cenzúra, vagy az alacsony költségvetés miatt, sokkal kreatívabb, érdekesebb megoldások születhetnek, újszerűen kezdenek gondolkodni a művészek” – tette hozzá.

Turgeman ismertette a fesztiválon megjelenő filmek kiválasztásának szempontjait is. Elmondta, hogy Jeruzsálemben az elmúlt év rengeteg értékes és fontos filmje között válogatva egyensúly teremtésére törekednek, hogy többféle nézői csoport is megtalálja a neki tetsző alkotásokat.

Forrás: MTI