A Société Réaliste újabb önálló kiállítása Párizsban

Thelema of Nations címmel nyílt meg a hétvégén a Société Réaliste francia-magyar művészcsoport újabb önálló kiállítása Párizsban.

A párizsi Jeu de Paume-ban, majd a budapesti Ludwig Múzeumban tavaly megvalósult nagyszabású retrospektív tárlat után Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy két legújabb projektje a Rabelais Gargantua című művében 1534-ben megfogalmazott irodalmi utópiája, a Thelema apátság egyetemes idealizmusát szembesíti azzal az intézményesített politikai valósággal, amelyet a 21. században az ENSZ képvisel.

Az átfogó társadalomkritikai művekkel jelentkező duó Universal Anthem (Egyetemes himnusz) című munkája a modern politika és kormányok által maguk pozicionálására használt művészi kommunikációs eszközök közül ezúttal a zenét vette vizsgálata alá és értelmezte újra. Egy hangátlagokat létrehozó számítógépes program segítségével az ENSZ-tagállamok himnuszainak összedolgozásából a két művész megalkotta a világ himnuszainak „átlagát”, azaz az egyetemes himnuszt. A 20. századi kortárs, disszonáns művekre emlékeztető, lassú ritmusú zenedarab hallgatása közben a látogató olyan hatalmas kottákat tekinthet meg, amelyeken az „átlaghimnusz” egyes, elsősorban fúvós hangszeres szólamai láthatók.

Hasonló, „átlagoló” módon hozta létre a duó a két Korea közös himnuszának a kottáját is. Az átlag fogalmát járja körül a párosnak az Izraelben már bemutatott UN. camouflage című munkája is, amelyben az ENSZ-tagállamok egy másik fontos identitási szimbólumát, a nemzeti zászlókat alakították át. Az országoknak megfelelően ABC-sorrendben kiállított zászlókat az eredeti színekből kikevert foltokkal álcázták.

A Thelema of Nations a Société Réaliste első önálló tárlata a párizsi Jérome Poggi galériában, amely kapcsolódik a kortárs képzőművészet egyik legfontosabb kiállítóhelyének, a Palais de Tokyonak a kurátorok szerepét hangsúlyozó Nouvelle Vagues (Új hullámok) című sorozatához. A szeptemberig tartó program keretében 13 országból 21 fiatal kurátor kapott meghívást, akiknek válogatásában összesen 53 párizsi galériában láthatók kortárs alkotások. A kurátorokat 500 jelentkezőből válogatta ki a Palais de Tokyo. A francia-magyar csoport tárlatának kurátora Matteo Lucchetti olasz művészettörténész, kritikus.

A kiállítás július 27-ig tekinthető meg Párizsban, szeptemberben Törökországban, az Art International Istanbulon, októberben pedig a Európa egyik legnagyobb kortárs művészeti vásárán, a FIAC-on állít ki a Société Réaliste.

Forrás: MTI