Vác, a kultúra magyar városa – Interjú Fördős Attila váci polgármesterrel színházról és egyebekről

Vác, a Dunakanyar míves, barokk ékszerdoboza ma dinamikusan fejlődő kisváros, aktív közélettel, látványosan megújuló történelmi épületállománnyal, pezsgő kulturális és művészeti élettel. Főtere, kiépített Duna-partja, műemlékei és múzeumai vonzó turisztikai és idegenforgalmi célponttá teszik a várost. A meglévő kulturális intézmények sorához csatlakozott a 2013. áprilisában átadott és felavatott Váci Dunakanyar Színház, amely a régi mozi belsőleg és külsőleg újjávarázsolt épületében kapott helyet. Éppen a napjainkban is érezhető nehéz gazdasági körülmények között van jelentős szerepe és jelzésértéke annak, ha egy, a jövőben prosperáló és fejlődőképes területet preferál a város.

A tervek szerint – a város költségvetéséből, valamint pályázati forrásokból működő – a befogadó színház repertoárja a klasszikus népszínházi hagyományokat akarja követni, minden korosztályt meg kíván szólítani az előadásaival, a repertoáron szerepel zenés, prózai, ifjúsági, beavató színházi és bábelőadás is, amelyek előkészületei már folyamatban vannak. Az első évadban összesen 68 előadás várható, döntő része a váci 280 fős teremben.

Fördős Attila

Fördős Attila

– Polgármester úr! Miért érezte szívügyének személy szerint Ön, és a testület az épület felújítását, színházzá alakítását?

– A városunkban tizenhat éve működő Fónay – Humánia -Társulat kinőtte a kereteit. Olyan színvonalas produkciókat kínált már, amely bármely önálló színházban megállta volna a helyét. Jó példa rá, hogy Madách Az ember tragédiáját például a Madách Színház Kamaratermében is bemutatták. Adott volt az üresen álló volt mozi épülete. Előzetesen csak próbák tartására és díszlettárolásra használták volna, azonban az összefogás itt is tovább gondolkodásra serkentett minden döntéshozót. Ezért Vác Város Önkormányzata megalakította a Dunakanyar Színházat önálló nonprofit kft.-ként. Az épület belső és külső felújítása ezt követően felgyorsult és kitűnő állapot alakult ki az ingatlanban.

– A megnyitást követően is támogatni fogják a színházat?

– A Fónay – Humánia -Társulat évek óta – amióta a mostani városvezetés van – költségvetési tételsoron külön finanszírozott egyesület volt. Ez a támogatás került át idéntől a Dunakanyar Színházhoz és várhatóan ez a jövőben is így marad.

– Hogyan sikerült ilyen rövid idő alatt játszóképessé tenni a színházat?

– Rengeteg társadalmi munkában, szép számú önkéntes felajánlásával a felújítás gyors ütemben haladt. Néhány hónap alatt játszóképessé vált a színpad a felújítást követően. A műszaki feltételeket tovább javította a színház hatékony vezetése, amelynek élén Kis Domonkos Márk ügyvezető igazgató munkálkodik. Világítás- és hangtechnikát szereztek be egy helyi vállalkozás szponzorálásával, és ezzel minden feltétele megvalósult a színjátszásnak.

– Milyen szerepet játszik Vác város életében a kultúra, a művészet?

–  2010. óta Vác a kultúra magyar városa. Ez a minősítés önmagában is kötelez. Azóta kulturális értékeink gyarapodtak, például az Értéktár önálló kiállításaival, a Tragor Ignác Múzeum Memento Mori kiállításával – amely immár önálló városi fenntartású közintézménnyé nőtte ki magát -, ezen kívül Váchoz került a katolikus egyháznak a nagypréposti palotában elhelyezett egyházmegyei anyaga. Bevontunk magángyűjteményeket is a város kulturális vérkeringésébe, ezek a Sajdik Gyűjtemény vagy a Modern Művészeti Gyűjtemény.

– Milyen egyéb kulturális, idegenforgalmat vonzó, állandóan megrendezendő események vannak Vácott?

– A TDM létrehozásával, annak elnyert pályázatával új turisztikai koncepciót építünk ki, a célturizmus megvalósításán dolgozunk. Sok, a város által kínált kulturális és hagyományőrző programmal várjuk látogatóinkat, mint például Európa Nap, Váci Világi Vigalom, de olyanokkal is, amit intézmények szerveznek. Ilyen a Madách Imre Művelődési Központ által megrendezett Erdélyi-bál, vagy a helyi művészet megjelenésének teret adó kiállítások. A lakosság által kezdeményezett programokat is meg kell említenem, ilyenek a gasztro főzőversenyek, a forralt borfőző-verseny. Nem utolsó sorban említem az iskolások programjait, amelyek a Föld Napja Diákpolgármester választás, vagy az Itt a nyár fesztivál.

– Újdonság a nyári programok palettáján a július 3-7. között megrendezendő Visegrádi Négyek Fesztivál és Színházi Találkozót, amelynek cseh, szlovák, lengyel színházak és a magyar Debreceni Csokonai Színház lesz a vendége. A négy nap minden estjén más-más ország mutat be egy-egy színdarabot, amelyet egy-egy hazai énekes koncertje követ majd, például Hobo, Rúzsa Magdi, de lesz musical- és operett-est is Dolhai Attila, Vágó Bernadett és Szabó P. Szilveszter részvételével. Tervbe vette a testület, hogy ezután minden évben megrendezik majd a fesztivált?

– Minden jól sikerült rendezvény azt diktálja, hogy legyen belőle hagyomány. Amennyiben az idei V4 Fesztivál sikeres lesz, mindent el fogunk követni, hogy a jövőben is sok hasonló rendezvényre kerüljön sor szeretett városunkban.

Sári Edina

V4 Fesztivál és Színházi Találkozó
Időpont: 2013. július 3-7.

Július 3. (szerda)
18 óra – Fesztivál ünnepélyes nyitó előadása

A megnyitó ünnepségre külön jegyet váltani nem lehet, korlátozott számban fesztivál bérlet vásárolható, mely erre a rendezvényre is érvényes.

Július 4. (csütörtök)
18 óra – Tesin színház előadása Csehországból
Jaroslav Moravčík: Diagnózis
20 óra Hobo és Bandája koncert

Július 5. (péntek)
18 óra – debreceni Csokonai Színház előadása Magyarországról
Olt Tamás: Absinth
20 óra – Rúzsa Magdi koncert

Július 6. (szombat)
18 óra – Jan Kochanowski Popular Színház előadása Lengyelországból
Neil LaBute: Faragjunk férfit
20 óra – Dolhai Attila és Vágó Bernadett koncert, vendég: Szabó P. Szilveszter

Július 7. (vasárnap)
15 óra – Zsolnai Városi Színház előadása Szlovákiából
Iva Klestilová: Lombzúgás
19 óra – Fesztivál záró ünnepsége és a négy ország közös előadásának bemutatója

Az előadások a Váci Dunakanyar Színházban, a koncertek pedig a Vörösház udvarán kerülnek megrendezésre. (Váci Dunakanyar Színház: Vác, Dr. Csányi László krt. 58, Vörösház: Vác, Dr. Cányi László krt. 52.)

További program- és jegyinformáció:

www.v4fest.eu
www.vacidunakanyarszinhaz.hu