Amrita Sher-Gil magyar-indiai művész élete kerítéskiállításon

Ötven óriás méretű molinón mutatja be az indiai modern festészet megújítójaként számon tartott magyar-indiai festőművész, Amrita Sher-Gil életét a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén péntektől látható tárlat.

A kiállítás először a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén látható júniusban és júliusban, de Amrita Sher-Gil (1913-1941) születésének 100. évfordulója alkalmából a kiállítást az év második felében Indiában és Párizsban is bemutatják.

A kerítéstárlat anyagát Keserü Katalin művészettörténész állította össze a festőművész nagybátyjának, Baktay Ervinnek a hagyatékában fellelhető fotókból és dokumentumokból, valamint az indiai örökösök gyűjteményéből. A Baktay-hagyatékot tavaly vette át megőrzésre és földolgozásra az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum – olvasható a tárlat szervezője, a Magyar Művészeti Akadémia összegzésében.

A kiállítás – Egy európai nő Keleten címmel – megidézi Gottesmann Mária Antóniát, Amrita anyját 1912-ből Indiából. Bemutatja budapesti, Szilágyi Dezső tér 4. alatti otthonuk képeit 1913-ból. Megismerkedhet az érdeklődő a család vidéki életével Magyarországon, majd Indiában 1914-től az 1920-as évek végéig. Láthatók lesznek a párizsi bohém társaság képei a 30-as évek elejéről, az arisztokrata Sher-Gil család képei Indiában és a Gottesmann-család, a híres, Baktay-féle verőcei indián tábor az 1930-as években Magyarországon.

Külön fotók szólnak Umrao Singhről, Amrita apjáról, a jógiról, szanszkrit kutatóról, aki szenvedélyesen fotózott és sok önarcképet készített. Láthatók képek Amritáról és indiai életéről, valamint utolsó, 1938-as magyarországi látogatásáról.

A Hungarofest kezdeményezte az Amrita Sher-Gil-év megünneplését és tevékenyen részt vállal a programok szervezésében. A Magyar Művészeti Akadémiával (MMA) együttműködésben hozta létre a kerítéskiállítást, amelyet Fekete György, az MMA elnöke nyit meg a Magyar Nemzeti Múzeum kerítése előtt. Az eseményen Keserü Katalin kurátor rövid tárlatvezetést tart.

Idén van Baktay Ervin indológus (1890-1963) halálának 50. évfordulója is, a két jubileum alkalmat ad az egykor szoros indiai–magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésére – közölte az MMA.

Forrás: MTI