Wagner 200 – Sztárénekes Amfortas szerepében a Parsifalban

A keresett észt bariton, Lauri Vasar debütál Amfortas szerepében Wagner utolsó operájában, a Parsifalban, amelyet két estén, június 14-én és 22-én mutatnak be ismét a Művészetek Palotájában.

Wagner születésének 200., halálának 130. évfordulójáról méltóképpen emlékezik meg a Művészetek Palotája. Ezt több debütálás is jelzi, nemcsak Annette Dasch játszotta először a Budapesti Wagner-napokon A nürnbergi mesterdalnokok Éváját, Fischer Ádám is először vezényelte a darabot. A Parsifalban Budapesten énekli először az igen keresett észt bariton, Lauri Vasar Amfortas szerepét – mondták az MTI-nek az opera rendezői, Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra.

A Budapesti Wagner-napok sorozata 2006-ban a Parsifallal indult el, azóta negyedik alkalommal jelenik meg a programban. A rendezői koncepció változatlan maradt, mindazonáltal az idei felújítás talán még nagyobb hangsúlyt helyez Amfortas társadalmon kívüliségének, kitaszítottságának, magányának kifejezésére – jegyezték meg a rendezők.

Mint mondták, nagyon örülnek, hogy újból együtt dolgozhatnak Christian Franz-cal a világhírű Wagner-tenorral, akivel az évek során – a Parsifal- és a Trisztán-produkciók kapcsán – különleges művészi munkakapcsolatot alakítottak ki.

Németh Judit és Waltraud Meier után idén Petra Lang mutatkozik be Kundryként. A német énekesnő 2011-ben két Lohengrin-előadáson Ortrudot alakította a Budapesti Wagner-napokon. A Budapesti Fesztiválzenekar legújabb CD-jén pedig Az istenek alkonyából énekel.

Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra a most záruló évadban Giessenben Ábrahám Pál Viktória című operettjét, Coburgban Puccini Pillangókisasszonyát vitte színpadra. A Parsifal felújítása mellett Bonnban George Benjamin kortárs brit zeneszerző legújabb operája, a Written on Skin németországi premierjén dolgoznak.

A 2013-14-es évadban a kaiserslauterni Pfaltztheaterben – koprodukcióban a meiningeni színházzal – Puccini Manon Lescaut-ját, majd Coburgban Gluck Orfeusz és Euridikéjét rendezik. 2014 őszén Hannoverben a Toscát viszik színre, azután visszatérnek Bonnba, mert Richard Strauss Saloméjára kaptak új felkérést.

Forrás: MTI