Bíró Eszter hat koncertet ad az Egyesült Államokban

Hat koncertet ad június 24. és 30. között az Egyesült Államokban Bíró Eszter, a hazai világzenei színtér kiválósága. Az énekesnő miniturnéját a Balassi Intézet szervezte, Bíró Eszter fellép a Smithsonian Folklife Festivalon (SFF) is.

Bíró Eszter - Fotó forrás: Wikipédia

Bíró Eszter – Fotó forrás: Wikipédia

„1998 és 2000 között a New York-i The American Musical and Dramatic Academyn tanultam és a pályán eltöltött évek során bíztam abban, hogy saját produkciómmal egyszer még visszatérhetek. A Balassi Intézettel együttműködésben korábban már felléphettem Zágrábban, és most elhívtak a washingtoni Smithsonian Folklife Festivalra, ahol idén Magyarország a díszvendég. Innen jött az ötlet, hogy ha már ott vagyok a zenekarommal, ne csak egy koncertet adjunk Amerikában” – mondta Bíró Eszter az MTI-nek.

Az SFF az Egyesült Államok fővárosának legnagyobb, 1967-től évente megrendezett kulturális fesztiválja, amelyet idén június 26. és július 7. között tartanak. Az SFF-en Magyarország képviseletében fellép mások mellett Pál István Szalonna és bandája, az erdélyi Heveder zenekar, a Parno Graszt, a magyarpalatkai és a szászcsávási zenekar prímásai, valamint a magyarszováti Kádár Erzsébet énekes.

Bíró Esztert Amerikában állandó kvintettjének tagjai fogják kísérni, tehát Nikola Parov (klarinét, kaval, hegedű, bolgár duda, nyckelharpa, gadulka), Födő Sándor Fodo (ütőhangszerek, harmonika, zongora, sansula), Papesch Péter (basszusgitár) és Hámori Máté (gitár). Zenéjük a Kárpát-medencében és a környező országokban fellelhető hagyományos zsidó motívumokat ötvözi sajátságos felfogásban.

A csapat miniturnéja június 24-én New Yorkban a City Wineryben kezdődik, itt vendégként közreműködik Frank London Grammy-díjas trombitás-énekes, a világhírű Klezmatics együttes alapítója. Az énekesnő kitért arra, hogy öt évvel ezelőtt egy nemzetközi klezmer fesztiválon találkozott Frank Londonnal, és régi álma volt egy közös fellépés.

A magyar zenekar 26-án a washingtoni Kennedy Centerben játszik, 27-én és 28-án pedig a Smithsonian Folklife Festival keretében lép fel. „E két koncerten a színpadon lesz egy beszélgetőtársunk, egy amerikai újságíró, aki a zenénkről és a hátterünkről faggat minket” – mondta. Bíró Eszterék amerikai koncertsorozatának utolsó két állomása június 29-én Philadelphia, végül 30-án ismét New York, ahol a Drom nevű világzenei klubban játszanak az East Village-ben a Parno Graszttal együtt.

Bíró Eszter elmondta, hogy az amerikai turné előtt június 13-án Bécsben játszanak a Jüdischen Kulturwochen elnevezésű fesztiválon.

„Eltekintve a gyerekeknek készített, idén tavasszal kiadott Állati Zenés ABC című, képeskönyvvel együtt megjelent lemezemtől, 2009-ben jelent meg utolsó anyagom. Tavaly csináltunk egy közös estet Falusi Mariannal, a terveimben szerepel, hogy lemezt is készítsünk. Szeretném, ha a gyereklemeznek is lehetne folytatása, amit ismét Fodóval és Hegyi Györggyel készítek” – fejtette ki.

Beszámolt arról, hogy öt év után ismét színházi szerepet játszik: a Budapesti Operettszínházban decembertől az Elfújta a szél című musicalben Melanie szerepét alakítja, de a produkció magyar ősbemutatója július 26-án a Szegedi Szabadtéri Játékokon lesz.

Bíró Eszter 1977-ben született. 1997-ben megnyerte a Junior Eurovíziós Dalfesztivált, 2002 és 2008 között a Budapest Klezmer Band énekese volt. Első szólólemeze Zenéim 2000-2006 címmel 2006-ban jelent meg, egy évre rá következett az Ezter, 2009-ben a Bíró Eszter Quintettel a Mikor lesz az már?, majd idén az Állati Zenés ABC című gyerekkönyv és lemez. Musical pályafutása 16 évesen a Miss Saigon főszerepével kezdődött, főszerepet játszott például Az Operaház fantomjában és a Mozart!-ban is. Filmes munkái közül a legfontosabb a Csoda Krakkóban (rendező: Groó Diana) főszerepe volt 2004-ben.

Forrás: MTI

,