POSZT – Látványtér 2013 – Az év díszlet- és jelmeztervezője

Az év díszlet- és jelmeztervezője címmel nyílik kiállítás szombaton a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) keretében; a Pécsi Galériában látható tárlaton a magyar díszlet- és jelmeztervezőknek az elmúlt évadban készült legjobb, legizgalmasabb munkáit ismerhetik meg az érdeklődők. A Látványtér megnyitóján a szakma és a közönség szavazatai alapján ítélik oda Az év díszlettervezője és jelmeztervezője díjat

Az idén negyedik alkalommal szervezte meg a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (MALÁT) elsősorban színházi látványtervezők részvételével a tárlatot, amelyen az elmúlt színházi évad előadásaihoz készült látvány- és jelmeztervek, makettek, megvalósult jelmezek, előadásfotók, installációk láthatók.

A kiállítás szombati megnyitóján az érdeklődők megtudhatják azt is, hogy a szakmai szavazás eredményeként ki lesz Az év jelmez-, és Az év díszlettervezője.

Papp Ervin, a kiállítás társrendezője az MTI-nek pénteken elmondta: a tárlat megnyitójának házigazdája Stenczer Béla, a POSZT ügyvezetője és Póka Júlia szerzői jogász, a MALÁT jogi képviselője, a díjakat Haumann Péter és Egri Márta színművész adja át. A díjazottak a szavazás alapján eldöntött szakmai díjakat vehetik át, emellett a Látványtár tavalyi közönségdíját szintén az idei kiállításhoz kapcsolódva adják át a megnyitón.

A kiállítás kurátora Balla Ildikó látványtervező. A tárlat tudatosítani szeretné a színházi vizuális művészet jelentőségét: célja annak bemutatása, hogy a kiállított művek jelentős része képző- és/vagy iparművészeti alkotásként is értelmezhető.

A tárlaton látható Balla Ildikó, Benedek Mari, Bozóki Mara, Bujdosó Nóra, Csanádi Judit, Cziegler Balázs, Fógel Adrienn, Földi Andrea, Horgas Péter, Horváth Kata, Ignjatovic Kristina, Kentaur (Erkel László), Khell Csörsz, Khell Zsolt, Nagy Fruzsina, Orosz Klaudia, Rátkai Erzsébet, Rományi Nóra, Rózsa István, Szergej Maszlobojscsikov, Tresz Zsuzsa, Varjas Zsófi és Zeke Edit munkája. Versenyen kívül Birta Gábor kivitelező (Jel-mez bt.) és a 3D-s látványterveket készítő Galló Horváth Árpád (Színpadkép-MKKE) munkáit is megismerhetik az érdeklődők.

A Látványtér 2013 kiállítása június 20-ig tekinthető meg a Széchenyi téren található Pécsi Galériában. A tárlatról részletes információ a www.stagedesign.hu oldalon és a Látványtér facebook-oldalán olvasható. A digitális katalógus segítségével egész évben szavazhatnak az érdeklődők az általuk legszebbnek tartott munkákra. Ennek alapján adják át 2014-ben Az év jelmez- és Az év díszlettervezője kategóriákban a közönségdíjat.

Forrás: MTI