Nemzeti parkok a debreceni Emlékkertben

Az idén 40 éves Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) ezúttal nem a pusztára hívja az érdeklődőket, hanem „beviszi” a debreceni Emlékkertbe a hazai nemzeti parkokat, a puszta varázsát június 7. és 9. között, a Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében.

A jubileum alkalmából Magyarország legnagyobb kiterjedésű védett területe egész évben érdekes programokkal várja a látogatóit, de ezúttal nemcsak a Hortobágyon, hanem Debrecenben is – mondta Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója pénteken, a debreceni Kölcsey központban tartott sajtótájékoztatón.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében június 7-8-9-én a debreceni Református Kollégium előtti Emlékkertben várja az érdeklődőket a tíz hazai nemzeti park és több térségi ökoturisztikai szolgáltató. Lesznek nyári vakációs programkínálatok, természetismereti játékok, akadályverseny, továbbá nemzeti parki termékek vására és kézművesek bemutatói.

Az igazgató az évfordulóhoz kapcsolódó különlegességként említette a pécsi 30Y zenekar Szentimentálé című koncertjét, amelyet a nemzeti parkok hete kísérőprogramjaként rendeznek meg június 8-án a debreceni Kölcsey Központban.

A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága a 30Y-nal és a Fürge Diák Iskolaszövetkezettel létrehozta az Y Triász mozgalmat, amelynek célja a fiatal (Y) generáció megszólítása, természeti tudatformálása. A három szervezet közös programokkal szólítja meg a fiatalokat és együttes erővel népszerűsíti a környezettudatosságot.

Az ifjú kócsagőr projekt célja például az, hogy a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálatán keresztül népszerűsítse a gyakorlati természetvédelmet Magyarországon. A fiatalok a természetvédelmi őrszolgálat munkáján keresztül bekapcsolódhatnak a hazai aktív természetvédelembe, megismerkedhetnek a természetvédelmi feladatokkal, a természetvédelmi őrök munkájával. A remix pályázat keretében: a Hortobágyi Nemzeti Park hangarchívuma, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet irodáinak hangparkja és a 30Y néhány dalának hangsávjai találkoznak – részletezte Szilágyi Gábor.

„Aki sík vidékről érkezik valami magaslatra, megszédül. Ugyanígy vagyunk mi is, a hegyek közül a sík vidékre érve. És szeretjük ezt a szédülést” – mondta Gradvolt Endre, a 30Y gitárosa. Hozzátette: debreceni koncertjük után másnap kerékpártúrán vesznek részt a Hortobágyon.

Forrás: MTI