Aegon Művészeti Díjasok a Margó Irodalmi Fesztiválon

Barnás Ferenc, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián és Térey János

Csillagos égbolt alatti lépcsősoron, a legmenőbb hazai irodában, múzeumteremben és egy romkocsmában – szokatlanul izgalmas helyszíneken találkozhatunk Aegon Művészeti Díjas írókkal a 2013-as Margó Irodalmi Fesztiválon.  

Barnás Ferenc Másik halál című könyvéért kapta idén az elismerést, ő a „legfrissebb” Aegon-díjas. „Másik Barnás” címmel Winkler Nóra beszélget vele. Másik Barnás a cím, miközben voltaképp az egyiket sem ismerjük – még. Mozgókönyvtáros volt a Bakonyban, élt utcazenészként külföldön, tanított és most is van „civil” fogalakozása: múzeumi dolgozó.  Friss díjazottsága, és persze négy kiváló, kultikus regénye remek alkalom arra, hogy önként vállalt „erős kívülállásából” (E.P. után szabadon) kicsit kimozdítva könyveiről, korábbi  munkáiról, nemzetközi kritikai fogadtatásáról kedvenc képei és zenéi kapcsán is kérdezze Winkler Nóra.

„Másik Barnás”: 2013. június 9. 17.00 Petőfi Irodalmi Múzeum – a belépés ingyenes!
Azt est az Aegon Magyarország támogatásával valósul meg.
Az esemény FB oldala: https://www.facebook.com/events/313485928783715/

A tavalyi Aegon Művészeti Díjas Grecsó Krisztián idén tavasszal beült egy mikrobuszba, és a két Déssel – apával és fiával, Lászlóval és Andrással – körbejárta az országot. Felolvasás, ütős- és fúvós hangszerek, beszélgetés, teltház – ebből rakták össze a páratlan sikerű „Aegon – Mellettem elférsz” estjüket. Most a Margó Irodalmi fesztiválon ismét összeállnak: mesélnek a régi almáriumok, édes-bús történetek kerülnek elő. Az író anekdotázik és olvas, a muzsikusok pedig a színpadon írnak zenét a megelevenedett mesékhez: az est a hallgatásról, identitásról és a régi idők szerelmeiről szól.

„ Aegon – Mellettem elférsz” est 2013. június 6-án 21.00-tól az Akvárium klubban.
Az esemény ingyenes!
Az est az Aegon Magyarország támogatásával valósul meg.
Az est FB oldala: https://www.facebook.com/events/470713626344971/

2011-ben Esterházy Péter Esti című kötetéért kapta meg az Aegon Művészeti díjat. Idén először mondott igent a Margó Irodalmi fesztivál szervezőinek, az esemény „Rokonok” című sorozatában vele és fiával, Esterházy Marcell képző- és videóművésszel beszélget Winkler Nóra. Egy különleges helyszín – a prezi.com újító szellemű, lenyűgöző irodája -, és rengeteg különleges illusztráció – sosem látott családi filmek és fényképek, valamint Marcell videómunkái – foglalja keretbe az egyik legjobban várt margós estet: minden eddiginél izgalmasabb betekintést kapunk a dinasztia múltjába, de leginkább az apák és fiaik történetébe.

„Esterházy-rostélyos/Apák és fiaik est” 2013. június 6. 19.00, Prezi HQ
Az esemény ingyenes, beengedés érkezési sorrendben!
A program FB oldala: https://www.facebook.com/events/419168484848248/

2008-ban az Asztalizene című drámájáért kapta Térey János az Aegon Művészeti díjat. Az idei könyvhétre jelenik meg Moll című kötete, innen az est címe: „Térey Mollban”. A szerzővel Winkler Nóra beszélget korábbi könyveiről, miközben Rába Roland színész és növendékei nyújtanak bevezetést a Térey-misztériumba.

„Térey Mollban” 2013. június 8. 18.00, ANKER’T
Az esemény Fb oldala: https://www.facebook.com/events/497679230299677/

www.aegeondij.hu