Az eddigi legrégebbi japán famaszkot találták meg régészek

Egy második században készült famaszkot találtak japán régészek az egykori főváros, Nara közelében. A lelet, amelyet péntektől a nagyközönség is láthat, a legrégebbi famaszk, amelyet Japánban valaha találtak.

A több mint 1800 éves, fenyőfából készült maszkot, amelynek a bal fele került elő az ásatások során, vélhetően vallási ceremóniák során használták. A maszk fenyőfából készült, 23 centi magas, szem- és szájnyílással is ellátták – jelentette az NHK televízió.

A famaszkot, amely több évtizeddel öregebb, mint a korábban előkerült hasonló példányok, Szakurai városának régészeti központjában állították ki.

A kutatók a Nara prefektúrában található Szakurai városában folyó ásatások során bazsalikommaradványokat is felleltek, amelyek arra utalnak, hogy Japán és Kína között már az ókorban is kereskedelem folyt.

A szárazföldi Ázsiában őshonos bazsalikomról eddig úgy tartották, hogy az úgynevezett Edo-korban (1603-1868) érkezett Kínából Japánba. A mostani lelet ugyanakkor ennél jóval korábbról, a harmadik századból származik, amely a kutatók szerint azt bizonyítja, hogy Kína és az akkoriban vélhetően Nara környékén székelő Jamatai-királyság között már nagyjából 1800 évvel ezelőtt is folyt kereskedés – írta a Mainicsi Simbun.

Japánról egyébként 57-ben tettek először említést egyes kínai dokumentumok, a két mai ország területén létező egykori államalakulatok közötti kereskedelem ugyanakkor csak a 7. századtól öltött jelentőseb mértéket.

Forrás: MTI