Kastélykoncertet ad Pécelen a Budapesti Fesztiválzenekar

A Budapesthez közeli péceli Ráday-kastély nemrég felújított dísztermében ad barokk zeneművekből vasárnap este hangversenyt a Budapesti Fesztiválzenekar. Szefcsik Zsolt hegedűművész, a zenekar tagja, a hangverseny szervezője és koncertmestere csaknem egy évtizede minden évben összeállít egy-egy érdekes programot.

„Korábban a zenekar próbatermében és a Zeneakadémián szólaltattuk meg a korábbi évszázadok ritkaságait, azután tavalyelőtt Gödöllőn, tavaly Fehérvárcsurgón játszottunk ilyen darabokat. Idén a Ráday-kastélyban lépünk föl” – mondta el az MTI-nek Szefcsik Zsolt.

A programokat igyekszik a helyhez illően megszerkeszteni – fűzte hozzá. A péceli kastély négyzet alaprajzú dísztermének érdekessége, hogy freskói Ovidius Átváltozások című művéből ábrázolnak egy-egy jelenetet, méghozzá nyelvújítás kori magyar nyelvű feliratokkal.
„Utánanéztem, hogy a témához kapcsolódó alkotásokat írtak-e. Carl Dittersdorf hat szimfóniát komponált az Átváltozások történeteire. A szimfóniák ugyan nem a freskókkal azonos jelenetekről szólnak, de a tárgy mégis rokon. A lykiai parasztok békává változása című szimfóniát játsszuk el” – hangoztatta a Szefcsik.

A műsor első részében a 18. század első feléből való műveket adnak elő: Carl Philipp Emanuel Bach 12 kis darab című sorozatát és Evaristo Felice Dall’Abaco három concertóját. Míg a Bach-műveket 20 éve már játszották Athénban, a Dall’Abaco concertókat most először tűzik műsorra. A veronai származású zeneszerző 1704-ben szerződött Münchenbe, II. Miksa Emánuel udvarába, a választófejedelemmel sokat tartózkodott Brüsszelben és Párizsban, francia hatás is érte, így a stílusa kevert – jellemezte Szefcsik Zsolt.

A második részben hangzik el a programzenének is tekinthető Dittersdorf szimfónia. Az első tétele rusztikus hangvételű, a másodikban az istennő kérleli a lykaiakat adjanak neki inni. Az utolsó tételből cseng ki az átok, amelynek következtében békává változnak a parasztok.

A cseh származású Antonio Rosetti Notturnója könnyed és vidám hangulatú, igazi nyáresti muzsika, ezzel zárul a koncert – mondta a koncertmester.

Forrás: MTI