Itt a 13. POSZT

Hat vidéki, négy fővárosi és két határon túli előadással a versenyprogramban június 6-án indul a 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). A tíznapos fesztivál a színházi előadások mellett kiállításokkal, koncertekkel, gyerekprogramokkal és szakmai rendezvényekkel várja a közönséget.

Hat vidéki, négy fővárosi és két határon túli előadással a versenyprogramban június 6-án indul a 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). A tíznapos fesztivál a színházi előadások mellett kiállításokkal, koncertekkel, gyerekprogramokkal és szakmai rendezvényekkel várja a közönséget. Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára a hétfői budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, a tárca úgy tekint a POSZT-ra, mint a magyar színházi világ kiemelt eseményére, ugyanakkor a pécsi rendezvény a kultúra dekoncentrációjára is példa. Fontosnak nevezte, hogy ne csak Budapest szervezzen országos jelentőségű, akár nemzetközi kitekintéssel is rendelkező rendezvénysorozatokat.

„A fesztiválon magyar és határon túli színházak az idei évadban legjobbnak ítélt produkcióit mutatják be, a rendezvény ugyanakkor nemcsak színházi seregszemle, hanem fontos szakmai fórum és műhely is” – szögezte le a helyettes államtitkár. Hozzátette: idén a fesztivál összművészeti jellege is erősödik.

A kulturális kormányzat minden évben Pécs városához hasonló mértékben – idén 60 millió forinttal – támogatja a fesztivált. Hammerstein Judit kiemelte: a Budapesti Tavaszi Fesztiváltól eltekintve nincs olyan kulturális fesztivál, amelyet ilyen mértékben támogatna a tárca.

Elhangzott, hogy az előző évek bizonytalanságai után az idén időben lehet tudni, mekkora forrás áll rendelkezésre a rendezvény létrejöttéhez. A POSZT megnyitóján rendezik meg a Kaszás Attila-díj átadását, amelyet a tárca 500 ezer forinttal támogat.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere elmondta: a város ezúttal 65 millió forinttal támogatja a rendezvény megszervezését. Kitért arra, hogy nemcsak a város intézményei, cégei, kulturális szolgáltatói állnak a POSZT mellett, hanem Pécs lakossága is.

Stenczer Béla, a POSZT ügyvezetője az MTI-nek elmondta: az idén 25 millió forinttal kevesebb a fesztivál támogatása a tavalyinál. A bevételekkel, szponzori támogatásokkal együtt összesen 155 millió forintból gazdálkodhatnak.

Az idei évtől kevesebb, előre meghatározott számú, 12 versenyprodukció szerepel a programban. Az ügyvezető tájékoztatása szerint a fesztivál szerkezete alapvetően nem változik, a program sokszínű lesz, a tavalyi POSZT-hoz képest ugyanakkor újdonság, hogy a Sétatér ismét szerepel a hivatalos helyszínek között. Stenczer Béla a Kodály Központba tervezett off-programok közül a tajvani Gouguang Opera Company tradicionális kínai operáját emelte ki.

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke arról szólt, hogy a szakmai viták generálása is a POSZT feladata. Három szakmai beszélgetést tartanak, szó lesz az előadóművészeti törvényről, ezen belül a társasági adókedvezmény (tao) támogatásokról, arról, miként lehet színházat vinni a 10 ezer lakosúnál kisebb városokban, továbbá a színházi lapokról is rendeznek konzultációt.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a vidéki színházak ilyen nagy számban még soha nem voltak jelen a POSZT-on, ami szemléletbeli váltást jelez. „A találkozót két éve próbáljuk reformálni, kiderült, hogy lehetséges együtt gondolkozni a szakma lényegi kérdéseiről, hiszen a két színházi szakmai szervezet konszenzusán alapul az idei POSZT megszervezése. A rendezvény a továbbiakban is folyamatos újragondolást igényel” – fejtette ki Vidnyánszky Attila.

Június 6-án 16 órakor a Hotel Palatinus Bartók termében lesz a fesztivál nyitóünnepsége, ekkor adják át a Kaszás Attila-díjat. Ezt követően a szálloda elől indul a Bóbita Bábszínház óriásbábjaival az az ekhós szekér, amelyen Bodrogi Gyula, a nemzet színésze, az idei POSZT díszvendége ül, aki hivatalosan is megnyitja a fesztivált. Az első versenyprogram, a budapesti Nemzeti Színház Amphitryon című előadása 17 óra 30 perckor kezdődik.

Forrás: MTI

A Fesztivál weboldala: http://www.poszt.hu/