Mintegy kétmillió cseh koronáért kelt el II. Mátyás király aranydukátja

Több mint húszmillió forintnyi cseh koronáért kelt egy prágai árverésen egy tizenöt dukátos érme, amelyet I. Mátyás német-római császár (1612-1619), Csehország királya, II. Mátyás néven Magyarország királya uralkodása idején vertek.

Az aranyérme az Aurea Aukciósház szombati árverésének legdrágább értékű tárgya volt, és induló kikiáltási árán kelt el, 1,9 millió cseh koronáért (21,2 millió forint) – közölte az aukciósház.

Ez az ár megközelíti az Aurea által egykoron árverésre bocsátott, Mátyás császár korabeli tízdukátos érme rekordeladási árát, amely meghaladta a kétmillió cseh koronát.

Roman Vesely, az Aurea szóvivője elmondta, hogy a 15 dukátos érmét először 1933-ban, Luzernben bocsátották árverésre Sigmund osztrák főherceg gyűjteményéből. Az érmét Prágában verték.

Két korabeli, igen ritka érme nem kelt el az árverésen. Az 1642-ből származó tízdukátost, amelynek csak két ismert példányáról tudni, Jindrich Slik cseh nemes bocsátotta ki, a pénzérmének 900 ezer korona volt az induló kikiáltási ára. A másik egy 1612-ből való kilencdukátos érme, amelynek kikiáltási árát 1,3 millió koronában határozták meg.

Forrás: MTI