Békéscsaba csatlakozott az Ezer lámpás éjszakájához

Békéscsaba csatlakozott az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű országos rendezvénysorozathoz, a városban május 25-én, az Eltűnt gyermekek világnapján az önkormányzat rendezvényekkel hívja fel az emberek figyelmét az eltűnt kiskorúakra, a programokon több művész vállalt jótékonysági fellépést.

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű rendezvényhez kapcsolódó programok a békéscsabai városfejlesztések révén megújult Csabagyöngye Kulturális Központban és a belvárosi köztereken zajlanak. Békéscsaba május 25-26-án négy nagyrendezvény helyszíne lesz, amelynek az Ezer lámpás éjszakája kiemelt része lesz szombaton.

Hozzátette: Békéscsaba azzal a céllal csatlakozott a Budapest mellett Kecskeméten, Győrben, Székesfehérváron és Pécsett is megrendezendő Eltűnt gyermekek világnapja országos programhoz, hogy felhívja a megyében élő emberek figyelmét az eltűnt gyermekekre és sorsukra. A kampányt több helyi civil szervezet és a Békéscsabai Rendőrkapitányság is támogatja.

A rendőrség országosan jelenleg 1295 kiskorút keres, 2012-ben több mint 14 ezer fiatalkorú eltűnését jelentették be. A legtöbben előkerültek, de 200 gyermeknek nyoma veszett, többségükről később sajnos kiderül, hogy erőszakos cselekmény áldozatai lettek. Békés megyében 2012-ben 232 esetben folytatott eljárást a rendőrség kiskorú eltűntekkel kapcsolatban – tette hozzá a polgármester. Hozzáfűzte, hogy a rendezvényre készülő termékeken – ásványvizeken, tejesdobozokon, kenyérféléken – az eltűnt gyermekek fényképeit tüntetik fel.

A békéscsabai Ezer lámpás éjszakája rendezvényen fellép Tolvai Renáta, az Eleven Hold, Veres Mónika, Bartók Eszter, az Adam’s Comedy, a Csabai Szinistúdió, Évi tündér, a Békéscsabai Jókai Színház művészei és az Acid Jazz formáció. A közönség megtekintheti a Nyíri Lajos Táncegyüttes és a Belencéres Néptáncegyüttes műsorát, koncertet ad a Kemény Gitárklub, fellép a Balassi Néptáncegyüttes és az Édeskeserű zenekar.

Békéscsabán május 25-26-án rendezik meg a 16. Nemzetközi Supermaratont Békéscsaba és Arad között, amelyen az egyéni és váltó futóverseny mellett kerékpár és görkorcsolya túraverseny is lesz. A Csabagyöngye Kulturális Központ szervezésében a Családok hétvégéje program keretében a városi gyermeknapot tartanak 11 ezer négyzetméteren, a múzeumokba ingyenes lesz a belépés. Vasárnap Szabad egy táncra címmel táncos programmal várják az érdeklődőket, amelyet támogat az Emberi Erőforrások Minisztériuma – jelentették be a szervezők.

Forrás: MTI