Külföldi turnéjáról érkezik a Zöld Pardonba a Parno Graszt

Franciaországi és hollandiai koncertjei után a Zöld Pardon színpadán lép fel az ország egyik legsikeresebb autentikus roma zenekara, a Parno Graszt. A nyáron Amerikába készülő csapat első szabadtéri koncertjét adja május 19-én, vasárnap este a Rákóczi híd lábánál.

A szabolcsi Paszab községből származó együttes története egészen 1987-ig nyúlik vissza, és az azóta eltelt 26 év során nemcsak itthon, de külföldön is komoly sikereket értek el hagyományőrző, autentikus cigányzenéjükkel. „Rávágok az zongorára” című albumuk a magyar zenekarok közül elsőként a 7. helyen végzett az Európai Világzenei Ranglistán, 2003-ban a BBC dokumentumfilmet forgatott róluk, a svájci Vibrations szaklap pedig 2005-ben beválasztotta őket az év 10 legjobb együttese közé. Most is épp két külföldi turné közt tart pihenőt a zenekar, francia és holland turnéállomásaikról ugyanis nemrég tértek haza, de júniusban már az amerikai Smithsonian Folklife Festival-on ad koncertet a csapat. Ez az amerikai főváros legnagyobb kulturális rendezvénye, ahol idén Magyarország lesz Washington D.C. díszvendége. Ám az USA előtt még útba ejtik a szabadtéri szórakozóhelyet, hogy hamisítatlan roma hangulatot varázsoljanak a ZP színpadára.

Parno Graszt

Parno Graszt

A repertoárjuk folyamatosan változik, akár a koncert közben is spontán úgy alakítják, ahogy kedvük tartja. A cigány folklórból merítő, hagyományos hangszerekkel (kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő, harmonika) előadott zenéjük egyedi színfolt a hazai felhozatalban. Idei első szabadtéri koncertjük helyszínének a ZP-t választották, ahol a magyar közönségnek külön is kedveskednek, hiszen saját dalaik mellett a Quimby „Sehol se talállak” című slágerét is eljátsszák majd, amit a Petőfi Rádió Akusztik című műsorában is nagy sikerrel előadtak már. Előzenekaruk a 2011-ben alakult, energikus oláh-cigány zenét játszó Vojasa lesz, akik urbánus roma hangzást balkáni elemekkel keverve alkotnak izgalmas fúziót. A két zenekar után a holland DJ Ramses Hoppa játszik majd.

A koncertre a belépő 600 Ft-ba kerül.

Az esemény meghívója

Részletek:
https://www.facebook.com/parnograszt
http://www.facebook.com/zoldpardon

Forrás: PR Garden