Hatalmas összeget adtak Andy Warhol Négy Marylinjéért

Csaknem 40 millió dollárt fizettek Andy Warhol pop-art művész Four Marilyns (Négy Marilyn) című alkotásáért egy New York-i árverésen.

Az 1962-ben, nem sokkal Marilyn Monroe halálát követően készült alkotás a Phillips aukciós ház árverésén szerepelt, a licit végül 38,2 millió dollárnál állt meg. A vevő Larry Gagosian műkereskedő galériabirodalma. A mű értékét előzőleg 25-50 millió dollár közötti összegre taksálták.

A Four Marilyns Andy Warhol és a pop-art legismertebb művei közé tartozik. A képen a hollywoodi filmcsillag arca narancsszínű háttér előtt látható, Monroe arcbőre levendulában játszik, szemhéjait türkizkék festék árnyékolja, a híresség haja sárga. Warhol a Niagara című 1953-as film plakátja alapján ábrázolta a mosolygó filmcsillagot.

A Phillips csütörtöki árverésén messze ez volt a legértékesebb a 36 tétel között, a második legmagasabb ár csak 4,1 millió dollár volt. A tavaszi aukciós szezonban ez volt a legmagasabb ár, amit egy Warhol-műért adtak.

A Four Marilyns 1998-ban 2,3 millió dollárért kelt el a Sotheby’s New York-i árverésén, 1992-ben pedig 955 ezer dolláros összeget fizettek érte a ház egy londoni aukcióján – emlékeztetett a Bloomberg hírügynökség.

Forrás: MTI