Tizennyolcezer kilométeres expedícióra indul Közép-ázsiába egy magyar csapat

Velocipéddel, lóval, tevével, úszva, hegyet mászva, gyalogolva, futva teszi meg a több hónapos utat Hídvégi-Üstös Pál extrémsportoló, akit számos kutató és tudós kísér el útjára.

Csaknem kétévnyi szervezés után május 11-én 14 és 15 óra között rajtol a Millenáris D-épületéből a Felfedezők Napján az expedíció. A csapatot sok kerékpáros kíséri el az első pár kilométeren a Kerepesi temetőig, ahol Vámbéry Ármin akadémikus, turkológus halálának 100. évfordulója alkalmából róják le tiszteletüket a tudós előtt az expedíció tagjai – tudatták a szervezők az MTI-vel.

A túra résztvevői között van geográfus, biológus és etnográfus, ők mind a Vámbéry Ármin, gróf Almásy György, Prinz Gyula, Déchy Mór, Szentkatolnai Bálint Gábor, Berzenczey László és gróf Zichy Jenő által kutatott helyszíneket vizsgálják meg, hogy az elmúlt évszázadokban bekövetkezett változásokat elemezhessék.

A csapat Szerbia, Románia, Bulgária, Törökország, Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán után Kirgizisztánig megy, visszafelé Kazahsztán, Azerbajdzsán, Grúzia, Oroszország és Ukrajna felé jönnek.

Hídvégi-Üstös Pál túlélési- és navigációs specialista, extrémsportoló, az expedíció teljes távját saját fizikai erejét használva teszi meg. Felkészülésként hajnalban fut, késő este kerékpározik, és közben mentálisan is készül a megmérettetésre. Útközben megmássza a Törökország és Örményország határának közelében lévő Ararát hegyet, Iránban a Damavandot, és a grúz határ közelében lévő Elbruszt. Van rá esély, hogy átússza a Kaszpi-tengert, így tervezi az átjutást Türkmenisztánból Azerbajdzsánba.

A sportolót kísérő biológusok azokat a kultúrnövényeket vizsgálják majd, amelyek őshazája, génbank-területe az a térség. Ilyenek például a sárgabarack, alma, körte, tárkony, retek, spenót, hagyma, fokhagyma, dió. Megvizsgálják azt is, hogy a klímaváltozás hatására esetleg mely növények megjelenése várható később Európában is. A néprajzosok, biológusok összehasonlítják a 150 évvel ezelőtti, a kutatók naplójában szereplő adatokat a mai helyzettel, a földrajzosok pedig klímakutatásokat végeznek.

A Közép-Ázsia Expedíció védnökei többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Szijjártó Péter a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, és Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár. A csapatot Papcsák Ferenc, az Interparlamentáris Unió Közép-Ázsiai Baráti Tagozatának elnöke indítja útjára.

Forrás: MTI