Francia csoport híres táncelőadása a Trafóban

A produkciót a 200% tánc elnevezésű sorozat keretében pénteken és szombaton este tűzik műsorra.

A francia Compagnie Maguy Marin May B című előadását láthatja a közönség a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

A modern tánctörténetet megalapozó előadást először láthatja a magyar közönség, amióta a társulat 1986-ban fellépett a Fővárosi Operettszínházban – közölte a Trafó az MTI-vel.

Maguy Marin ahhoz a koreográfusnemzedékhez tartozik, amelynek tagjai az 1980-as évek elején új értelmet adtak a kortárs táncnak Franciaországban. „Meggyőződéses, szabad, elhivatott asszony, aki Maurice Béjart iskolájából kikerülve megtanult a maga útját járni. Európa-szerte nagy botrányt kavart 1981-ben készített előadásával mintegy harminc év után ismét visszatér Magyarországra” – olvasható az előadás ismertetőjében.

Ez a May B csak a szereposztásban különbözik az 1986-os budapesti előadástól. Az ajánló szerint Maguy Marinnek, a francia új tánc kiemelkedő képviselőjének máig legjelentősebbnek tartott művéből hiányzik minden, hagyományosan táncnak tekinthető mozdulat.

„A Beckett-írások ihletésére született előadás az emberi lét perifériájáról, a vegetálás szintjén élők közösségéről tudósít kíméletlen nyersességgel, a szépítés, az esztétizálás, a stilizálás legkisebb engedménye nélkül” – írta Fuchs Lívia tánctörténész a Száz év tánc című kötetében.

Maguy Marin koreográfiájában Ulises Alvarez, Romain Bertet, Kais Chouibi, Laura Frigato, Francoise Leick, Mayalen Ontondo, Dafni Koutsafti-Kyriaki, Ennio Sammarco, Jeanne Vallauri és Adolfo Vargas lép színpadra, a díszlet Louise Marin munkája.

Forrás: MTI