Örkény Árkád az Örkény Színház előtt

Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója és Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere felavatta az Örkény Árkádot a VII. kerületi Madách téren az Örkény család, a társulat több tagjának és a színház rajongóinak jelenlétében szombaton.

Orkeny01“Innentől fogva tehát ezt a helyet Örkény Árkádnak hívják. Szép szimbólum, szívünkhöz közel álló és én nem látok semmi okot az életműben, hogy ez valaha, amíg ezek a házak állnak, megváltozzon. Ha megváltozik, annak nem a szerző lesz az oka, hanem valami más” – mondta Mácsai Pál az árkád avatóünnepségén.

Mácsai elmesélte, hogy pár éve Örkény Antallal, az író fiával és özvegyével, Radnóti Zsuzsával együtt gondoltak arra, hogy Örkény István születésének századik évfordulóján megérdemelné, hogy legyen olyan közterület, amely a nevét viseli, irodalmi rangja és hagyatéka okán, ami ezt megköveteli az utókortól.

Beszélt arról is, hogy a jövőben a szemközti árkád is nevet kaphat a VII. kerület valamely másik nagy alakjáról, például Nagy László költőről, aki a kerület lakója és Örkény István barátja volt, és akiről szintén nincsen még köztér elnevezve Budapesten.

bruno-bourel-ilyen-a-szerelem-kiallitasmegnyito-francia-intezet-2015-februar-5-foto-korhut-lili

Vattamány Zsolt szerint a hálás utókor emlékeiben elevenen tartja a Kossuth-díjas írót, színházi dramaturgot, hiszen nevét őrzi már egy színház, tavaly az Örkény-centenárium alkalmából a Damjanich utcában emléktáblát avattak, szombaton átadták az árkádot és augusztus 31-én immár harmadik alkalommal rendezik meg az egész napos szabadtéri programot, az Örkény Kertet” – sorolta a polgármester.

Szerkesztette: Sári Edina
Fotó: Kaunitz Miklós