Weöres Sándor-emlékév programjai – május-június

FŰNEK-FÁNAK WEÖRES SÁNDORT – Weöres Sándor majális a Kámoni Arborétumban
Időpont: 2013. május 19. (vasárnap), 14 óra
Majdnem minden fa és bokor tövében Weöres Sándor versek, énekelt versek és előadások hangzanak el a Weöres Sándor Színház társulatának közreműködésével.

NAGY VERSMONDÁS
Időpont: 2013. június 7. (péntek), 14 óra
Jordán Tamás vezényletével Szombathely főterén mintegy 600 diák és érdeklődő együtt mondja el a Valse triste című Weöres Sándor-verset.

WEÖRES SÁNDOR: SZENT GYÖRGY ÉS A SÁRKÁNY
TRAGIKOMÉDIA KÉT RÉSZBEN – DÍSZBEMUTATÓ
Időpont: 2013. június 22. (szombat), 19 óra, nagyszínpad
A költő így vall 1965-ben született művéről: „…nem végzetdráma, hanem az emberek kavarta viharok futása, különböző célok küzdelmének következményeként örök-forgású örvénnyé kavarodva. Sem a sárkányölő Szent György, sem a sárkány hívei nem diadalmaskodnak végérvényesen, mert mikorra győzne valamelyik, az örvény már másutt és másként sodor. Itt nem győz más, mint az a forró atmoszféra, mely mindent szerelmesen fojtogat és mindent gyilkosan fölemészt, de könyörtelen örök forgásában mégis a szakadatlan életet jelenti.”

Arról pedig, hogy mit kíván üzenni drámájával a közönségnek, ekképp beszélt egy rádióinterjújában: „Azt, hogy az élet sokkal bonyolultabb, sokkal ellentmondásosabb, mint ahogy mindennapjainkban érzékeljük. Annyi sárkánnyal kell a ma élő embernek és a ma élő fiatalnak megvívni, erre vonatkozik tulajdonképpen a darab. Megoldást nem ad, csak az ellentmondásokat, az ellentéteket, a kérdéseket veti fel. A megoldást a saját életének megfelelően mindenkinek saját magának kell megtalálni.”

A drámát a szerző századik születésnapján, 2013. június 22-én mutatja be a Weöres Sándor Színház Valló Péter rendezésében. Címszerepben a szombathelyi születésű Fekete Ernő, a Katona József Színház tagja.

WEÖRES SÁNDOR DRÁMAPÁLYÁZAT EREDMÉNYHIRDETÉS
Időpont: 2013. június 22. (szombat)
A Weöres Sándor Színház névadója születésének 100. évfordulójára nyílt drámapályázatot hirdetett. A pályamunkák beadási határideje 2013. február 15-e volt. Fontos, hogy a művek Weöres Sándor Testamentumának szellemében szülessenek: „Ha valaha síremléket, szobrot, emléktáblát kapok, vagy bármilyen intézet a nevemet viseli, mindegyikre véssék rá e sorokat: Az emberiség akkor fog boldogulni, ha rááll az egyetlen józan, ráállható alapra: ha szükségleteit elégíti ki, és nem szenvedélyeit, bosszúvágyait, rögeszméit. Ha módot lel arra, hogy ne legyen kénytelen eltűrni, hogy gonosztevők, őrültek, komédiások, mániákusok vezessék, fel bírja ismerni őket, és ne szolgálja többé az ő terveiket. (…)”

A TELJESSÉG FELÉ – KONCERT
Időpont: 2013. június 24. (hétfő), 19 óra, nagyszínpad
1945-ben jelent meg az akkor 32 éves Weöres Sándor kötete, a Teljesség felé. A költő mesterének – Hamvas Bélának – ajánlott filozófiai prózai mű mentes a vallási vagy politikai propagandától, állásfoglalástól. „Amit itt olvasol: több mint világnézet és kevesebb, mint vallás. „Több mint világnézet, mert általa a dolgokat nem valamely irányból látod, hanem közös gyökerüknél tapintod. Kevesebb, mint vallás, mert nincs benne szó az isteni misztériumokról, melyekről csak jelképekben lehet beszélni.”

A nyolcvanas évek elején, az akkor harmincas éveit járó Gryllus Dániel elkészítette a prózai mű egyes részleteinek zenei adaptációját, amely 1988-ban a költő 75. születésnapjára jelenhetett meg. 2010ben Gryllus Samu – a zeneszerző fia – új hangszerelést készített a műből, melynek előadására édesapja pályatársait, és fiatalabb, hozzá közel álló kollégáit, valamint a Weiner-Szász Kamarazenekar tagjait kérte fel.

„Örömöm sokszorozódjék a te örömödben.
Hiányosságom váljék jósággá benned.
Egyetlen parancs van, a többi csak tanács:
igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy
mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.“

Közreműködnek:
Gryllus Dániel – ének, citera, furulyák, ütőhangszerek
ÉNEKESEK: Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Palya Bea,Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Szirtes Edina Mókus, Ferenczy György, Both Miklós
HANGSZERESEK: Pálhegyi Máté – fuvola, Borbély Mihály – klarinét, szax, Bizják Gábor – kürt, Frankie Látó – hegedű, Balázs Gergely – hegedű, mrdanga, Halmos Béla – brácsa, hegedű, Kovács Zoltán – nagybőgő, Balogh Kálmán – cimbalom, Bolya Mátyás – citera, brácsa, Tömösközi László – ütőhangszerek

www.wssz.hu

Színházszerda – Blogról blogra