Csángókkal, kínaiakkal, Szőke Andrással zárult a 23. Mediawave díjátadója

Moldvai csángó népzenészek, kínai művészek és a fesztivál több fellépőjének közreműködésével kihirdették a filmes és a Párhuzamos Kultúráért díjakat a 23. Mediawave Együttlét zárónapján. Véget ért a csángó lakodalmas, amely az együttlét első napján lánykéréssel indult, a szombati záró napon pedig a Fülke című táncdarabbal fejeződött be.

mv02

A Legjobb zenei film díját Desirée von Trotha német rendező kapta Woodstock Timbuktuban – Az ellenállás művészete (Woodstock im Timbuktu – Die Kunst des Widerstands) című filmjéért. A legjobb játékfilm Veit Helmer Baikonur című filmje lett, a legjobb rendező különdíját a Csigák és emberek (Despre Oameni si Melci) rendezőjének, Tudor Giurgiunak ítélte a zsűri. Dekel Nitzan Pálya (Migrash) című filmje lett a legjobb kisjátékfilm, a legjobb művészeti alkotás bemutatásáért különdíjat érdemelt az F5 rendezője, Timofey Zhalnin.

Ashley Michael Briggs Nem jön az ihlet (The search for Inspiration Gone) lett a legjobb kísérleti, David Wondráček Szerelem a sírban (Láska v hrobě) a legjobb dokumentum, Sandra Desmarieres Bao című filmje pedig a legjobb animációs film.

brandon-thomas-a-charley-nenje-turay-ida-szinhaz-bemutato-2015-februar-21-fotok-korhut-lili

A legjobb magyar film díját Szabó Szonja Turiszt című kisjátékfilmje kapta. Még egy magyar díjazottja is lett az Együttlétnek: Vácz Péter Nyuszi és őz című animációs filmje kapott Tolerancia különdíjat.

Átvették díjaikat a Párhuzamos Kultúráért díjazottjai. A Párhuzamos Kultúráért díjat a Mediawave Alapítvány hozta létre 2001-ben, a Ravazdi Kerekasztal szellemiségének folytatásaként. Minden évben azokat a magyar és az országban fellépő, egyedi művészeket díjazzák, akik szellemisége nem akart megfelelni az aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz. Az idei év díjazottjai: Balog Attila (író, költő), Bata Rita (táncos, koreográfus), Lakatos Mónika (énekesnő), Leena Conquest (énekesnő), Petrás Mária (énekesnő, kerámikus), Rutkai Bori (énekesnő, képzőművész), Villányi László (költő, szerkesztő).

Fotó: Husz Szabolcs
www.mediawavefestival.hu