Zászlók Ünnepe szombaton a budai Várban

Hagyományőrző lovasok, íjászok és zászlóforgatók kavalkádja vonul végig a budai Várnegyeden szombaton a Zászlók Ünnepe című rendezvényen.

A rendezvény Somogyi Győző Kossuth-díjas festő- és grafikusművész Magyar történelmi zászlók című kiállításával és a Magyar hadizászlók című album bemutatójával nyílik 11 órakor a Magyarság Házában.

Somogyi Győző grafikái a 9. századtól kezdve napjainkig mutatják be a különböző királyi, fejedelmi, főúri, nemesi, vármegyei, hadi és forradalmi zászlók segítségével Magyarország történelmét. A május 12-ig látogatható kiállításon hadizászlók, egy-egy korszak hadi viseletei, jellegzetes harci eszközei és a művész által festett zászlók is láthatók, amelyeket a hagyományőrző huszárok ma is használnak.

Délután 12 óra 30 perctől a hagyományőrző lovasok, íjászok és zászlóforgatók menete az Oroszlános udvar felé halad, ahol kézműves foglalkozások és különböző gyermekprogramok várják a résztvevőket. A rendezvényen fellép a Csillagszemű Táncegyüttes, a Vári Dance és a Kerekes Band – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-vel.

A helyszín kulturális felélénkítésére létrejött programsorozat Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed fejlesztéséért felelős kormánybiztos kezdeményezésére indult meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium együttműködésével olyan hosszú távú, kiemelt fejlesztések szellemiségéhez kapcsolódva, mint a Várkert Bazár és a Honvéd Főparancsnokság épületének újrahasznosítása.

Forrás: MTI