Művészetek utcája vasárnap Győrött

Szabadtérre viszik a múzeumot vasárnap Győrött: a Művészetek utcája összművészeti fesztiválon különlegességeinek bemutatására, és a kollekciókhoz kapcsolódó szabadtéri foglalkozásokra invitálja az érdeklődőket a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum.

A fesztivál középpontjába az idén a gyűjtő áll – tájékoztatta Méhes Zsuzsanna, a múzeum kommunikációs munkatársa az MTI-t. Ismertetése szerint a múzeum a gyűjtők személyén keresztül akarja bemutatni néhány kiállítását, különleges kiállításrészletét.

Ezért is hívott a fesztiválra szakértőket, akiket az éremgyűjtésről, a képeslap- és a metszetgyűjtésről faggathatnak az érdeklődők. A gyűjtők bizonyára meggyőzik majd hallgatóságukat arról, hogy a gyűjtés mindig valamilyen értéket hoz létre. Kisebbet vagy nagyobbat, de a gyűjtőnek minden esetben fontosat.

Az interaktív standokon – amelyeknek a hagyományos helyszín, a Király utca tervezett felújítási munkálatai miatt ezúttal a közeli Bécsi kapu tér ad helyet – bemutatkozik egyebek között a Fruhmann-ház cserépkályha-történeti gyűjteménye, ahol lehetőséget teremtenek egy nagy múltú kézműipari technológia, a szériában gyártható kályhacsempék gipszformáinak tervezésére, kifaragására, majd az agyagnyomatok elkészítésére.

Emellett az ügyes kezűek a maszk gipszmásolatok festését és a kollázs technikát is kipróbálhatják. Előbbihez példaként szolgálnak az ázsiai, az óceániai, az ausztrál és az afrikai néprajzi és iparművészeti tárgyak, köztük maszkok, amelyek a Patkó Imre-gyűjtemény részeként 1986-ban kerültek a győri múzeum tulajdonába. Ami pedig a kollázst illeti, annak kipróbálására a Vasilescu-gyűjteményhez tartozó Ország Lili-képek adhatnak inspirációt. A fesztivál képző- és iparművészeti programját koncertek és bábelőadások színesítik.

Forrás: MTI