Megjelentek az első magyar háromdimenziós bélyegek

A magyar bélyegkibocsátásban első alkalommal, a Magyar múzeumok kincsei sorozatban jelentek meg háromdimenziós, úgynevezett anaglif technikával készült bélyegek pénteken.

Az egyik íven a zsámbéki Lámpamúzeum néhány különleges darabja szerepel, a másikon a fertőrákosi Kalcitkristály Múzeum gyűjteményének féltett darabjai láthatók.

Mindkét bélyegújdonságot szóló bélyegként, illetve négy bélyegképet tartalmazó kisív formában is kiadta a Magyar Posta – tudatta a vállalat közleménye az MTI-vel.

A bélyegeket Felvinczi Sándor fotói felhasználásával Baticz Barnabás grafikusművész tervezte. A darabok csomagban is megvásárolhatók, ez tartalmazza a kétféle alkalmi kisív példányait, valamint egy 3D szemüveget. Az anaglif kép mindkét szem számára tartalmaz információkat, de a szemüveg színszűrői kiszűrik az adott oldal számára szükséges információkat, így érhető el a háromdimenziós képi élmény.

A zsámbéki Lámpamúzeum 1979-ben nyílt meg. Az ezernél is több világítótárgy között vannak mécsesek, gyertyatartók, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák, régi kínai vázából készült lámpa, Zsolnay-majolika, valamint meisseni porcelántalpú petróleumlámpa. 1995-ben a múzeum bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, 1980-ban az amerikai Nemzetközi Lámpaklub vette fel a tagok sorába, 1983-ban pedig az Ausztrál Múzeumok Tagsága is befogadta.

A fertőrákosi Kalcitkristály Múzeum védett magángyűjteménye mintegy kétezer szín- és formagazdag kalcitkristály és négyszáz különféle ősmaradvány segítségével mutatja be Magyarország hegységeit, üledékes, vulkáni, valamint átalakult formáit. A világviszonylatban is egyedülálló gyűjtemény a Nemzeti Kulturális Örökség része.

Forrás: MTI