Ébren álmodók a Vígben

A 2013/2014-es évad az ébren álmodók évada lesz a Vígszínházban.

Olyan darabokat mutatnak be, amelyekben kiemelt szerepet kapnak az álmok, pontosabban az álmok világa, amely mindig igazságokat rejt magában, mindig reményt ad, és enyhíti a szorongató valóságot. A bemutatott drámák hősei álmokba kapaszkodnak, álmokba menekülnek, de közben két lábbal a földön állva, ébren és éberen cselekszenek, küzdenek az álmaikért, ahogyan mi is.

x_DSC8090

De az álmok eljöveteléig még most májusban a színház vendége lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színház, 29-én Tompa Gábor társulatának két kitűnő előadását láthatja a közönség a Pesti Színházban illetve a Házi Színpadon. A Pesti Színházban Tompa Gábor rendezése, a Caragiale nyomán készült, erős politikai aktualitású, jazz-zenével kísért Leonida Gem Session lesz látható, a Házi Színpadon pedig Visky András Londonban is nagy sikerrel bemutatott kétszereplős drámájának színpadi változata a Megöltem az anyámat.

Tovább is van, mondták még, hogy lesz egy bemutató júniusban. Néhány hete kezdték el próbálni a Sógornőket a Pesti Színházban Parti Nagy Lajos bravúros, új fordításában és átdolgozásában. De nemcsak a szövege frissült és változott meg az egykori, fergeteges sikerű előadásnak, hanem új szereplők is csatlakoztak a régi csapathoz: Halász Judit, Pápai Erika, Szatmári Liza, Tornyi Ildikó, Szabó Erika és Hegedűs Barbara is játszik az előadásban. Az előbemutató június 15-én, szombaton lesz, és augusztus 29-től újra játsszák a Pestiben.

borura-derus-irodalom-sajdik-ferenc-kiallitasanak-megnyitoja-a-cultiris-galeriaban-2015-julius-2-fotok-korhut-lili

Az is új dolog lesz hogy már augusztusban kinyit a Pesti Színház, úgyhogy akik nem tudnak elmenni nyaralni, azok nézzék meg a Sógornőket – Eszenyi Enikő ígéri, hogy  nem fognak csalódni.

Még ebben az évadban egy régi vágya teljesül most a társulatnak, mert a Pozsonyi út és a Victor Hugo utca közötti kis parkot a Vígszínház legendás színésznőjéről, Ruttkai Éváról nevezték el. Ebben a parkban fog állni a csodálatos művésznő szobra is, amelyet Marosits István Munkácsy Mihály-díjas szobrász alkotott. A szoboravatás időpontja május 31. délelőtt fél 10, amelyre szeretettel várják a művésznő rajongóit.

Ruttkai Éva emlékét a Vígszínház is nagy szeretettel és hűséggel ápolja, ennek jele a Ruttkai-emlékgyűrű is, mellyel minden évben megjutalmazzák a társulat kiválóságait.

Idén Bata Éva kapta ezt az elismerést. A művésznőre emlékezve szeptemberben Ruttkai-kiállítás nyílik a Vígszínházban, melyet Gábor Júlia és Szigethy Gábor rendeznek.

x_DSC8131

A következő évadban rendez a színházban Alföldi Róbert is, és új társulati tagokkal is gyarapodott a színház, Stohl András és Hevér Gábor személyében, de vendégként játszik majd László Zsolt is, akit a vágy villamosában már láthatott a közönség.

A 2013/2014-es évad során is hűek lesznek hagyományaikhoz, tehát természetesen lesz Magyar dal Napja, Vígnap, Költészet Napja és Down világnap is.

A Vígszínház csapata már mindent megtett azért, hogy mi jól szórakozzunk, nekünk már csak az a dolgunk, hogy elmenjünk, hátradőljünk a vörös bársonyfotelekben, és tágra nyitott szemmel álmodjunk egy nagyot!

Szerkesztette: Sári Edina
Fotó: Kaunitz Miklós
 
2013/2014-es évad bemutatói