Cseh sörök fesztiválja Nyíregyházán

A világhírű cseh író, Bohumil Hrabal kedvenc sörét, a nymburkit is elhozzák hazájának neves sörfőzdéi május 1. és 5. között Nyíregyházára, az I. Cseh Sörnapokra.

Máthé Csaba, az egyik szervező, a nyíregyházi sportcsarnok létesítményvezetője kedden elmondta az MTI-nek, hogy Csehország mintegy 30 főzdéje kínálja majd sörkülönlegességeit a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

Cseh_SornapokA 120 ezres nyírségi város központjában, a Nagy Imre téren rendezik meg a sörnapokat, minden nap 16 órakor verik csapra a hordókat.

Bohumil Hrabal (1914-1997) író kedvenc sörét, a nymburkit is kínálják majd megannyi más sörfajtával együtt. Hrabal nevelőapja sörgyári könyvelő volt, így gyermekkorában sok időt töltött a Nymburk városában lévő üzemben, s talán nem véletlen, hogy felnőttként a sör lett a kedvenc itala. Sörfőzdei élményei műveiben is visszaköszönnek, a Sörgyári capriccio és a Városka, ahol megállt az idő című alkotását Nymburk ihlette.

A nyíregyházi sörnapokon a cseh nemzeti ital fajtái közül enyhén komlózott ászok sört, testesebb világost, közepesen telt félbarnát, édes-malátás barnát, pörkölt maláta illatút, 7,3 százalékos erős félbarnát, sőt 8 százalékos fekete sört, valamint szűretlen és búzasört is felszolgálnak. Keserűt, kevésbé keserűt és karamell ízűt is kínálnak majd, emellett meg lehet kóstolni a kuriózumnak számító vadkenderes sört is, amely legálisan forgalomban van Csehországban, nincs drog hatóanyaga, kizárólag kellemes íze került a habzó főzetbe. Cseresznyés, áfonyás, citromos, és más ízesítésű sört is főznek már a híres cseh főzdék, azokat szintén elhozzák a rendezvényre.

Forrás: MTI