Csontváryról szóló darab ősbemutatója Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata pénteken tartja Kovásznai György Csontváry című „naiv életrajzi teátrumának” az ősbemutatóját – tájékoztatta hétfőn az MTI-t a színház.

Kovásznai György darabját Kövesdy István állította színre, a címszerepet Dukász Péter, a temesvári magyar színház művésze játssza vendégként. Az előadást beharangozó sajtótájékoztatón Kövesdy István elmondta: Kovásznai György (1934-1983) életműve, Csontváryéhoz hasonlóan, sokáig teljesen ismeretlen volt.

„Festőként, animációs filmrendezőként, íróként, esszéíróként tevékenykedett, gazdag, de felfedezetlen munkásságot hagyott maga után” – idézte a színház közleménye a rendezőt, aki megemlítette, hogy a „naiv életrajzi teátrum” a 30 éve fiatalon elhunyt budapesti szerző hat-hét színpadi műve közül az egyetlen, amely nyomtatásban is megjelent. A darab két momentumot villant fel Csontváry életéből.

Kovács András Ferenc dramaturg a szöveg frissességéről, teatralitásáról, erős képiségéről beszélt, és azt is kifejtette: a munkafolyamat során kevés helyen módosították az eredeti szöveget.

„A Csontváry ősbemutató, ezért tartottam fontosnak, hogy megőrizzük az előadásban Kovásznai stílusát. Olyan darab ez, amely mindig megfelelően ki tudja tenni az idézőjeleket” – fogalmazott az előadás dramaturgja.

A Csontváry alakját játszó Dukász Péter úgy vélte, olyan szerepet kapott, amelyben ő maga is igyekszik helyt állni, de amelyet mégis jelentős mértékben a társulatnak kell megformálnia.

Forrás: MTI