Az Újszínház felhívása színházi rendezők részére

2013. november 16-án lesz öt éve, hogy a kiváló író, nagyszerű ember, Gyurkovics Tibor elhunyt. Ezen a napon színházi bemutatóval kívánunk tisztelegni emléke előtt. A Bubik István Stúdiószínpadon mutatjuk be KREUTZER SZONÁTA című komédiáját.

Erre az előadásra a színház kísérleti jelleggel, felhívásos módon szeretne rendezőt találni, olyat, aki ismeri Gyurkovics Tibor életművét, szívesen rendezne a színházban, a társulattal.

Általában egy színház életében behatárolt a rendezők száma és személye. Nagyon sokszor önhibánkon kívül nem találkozunk olyan szakemberekkel, akikkel jó művészi együttműködésben tudnánk dolgozni. Vagy nem ismerjük az új rendezőgeneráció eddig lehetőséghez nem, vagy csak ritkán jutott tagjait. Határon túli magyar rendezőkkel sem mindennapos a kapcsolat, egy ilyen módszer ezen sokat segíthet.

A bemutató tehát 2013 november 16., előtte értelemszerűen hat hetes próbaidőszak áll rendelkezésre. A szerződés az ilyenkor szokásos módon, külön megbeszélés alapján köttetik meg.

A felhívásra Magyarországon élő, vagy határon túli magyar, rendezői végzettséggel bíró szakember jelentkezhet. A színház elektronikus úton eljuttatja a példányt, ennek alapján a jelentkező összeállít egy rendezői koncepciót, megjelöli, mely tervezőkkel kíván együtt dolgozni, ismerteti elképzeléseit. A színház vezetősége pedig ez alapján dönt, hogy mely rendezővel köt szerződést a mű színpadra állítására.

A rendezői koncepciót, elképzelést a színház mint önálló szellemi értéket kezel, azt harmadik személy részére nem adhatja át, a rendező személye nélkül nem használhatja fel. Erről külön megállapodás készül a jelentkezőkkel.

Jelentkezni lehet 2013. május 10-ig a színház művészeti vezetőjénél a pozsgai.zsolt@ujszinhaz.hu címen. A jelentkező megkapja a példányt, a rendezői koncepció beküldésének határideje 2013. május 25.

Ezt követően a színház vezetése személyes megbeszélésre várja azokat, akik leginkább megfelelnek az elképzeléseknek. 2013. június 20-ig pedig dönt a rendező személyéről.

 Az Újszínház igazgatósága