Koronázási Ünnepi Játékok Székesfehérváron

Szerdán, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban sajtótájékoztatót tartottak a Koronázási Ünnepi Játékok kitalálói, alkotói, jelenlegi „szülei”, dr. Szikora János, a színház igazgatója, ötletgazda, valamint Grosschmidt Erik bábtervező, Somogyi Győző festőművész, „ruha” történész, Csányi János a színház stratégiai igazgatója és Dr. Matuz János részvételével.

vs02A tervek szerint ez évben a történelmi időrendnek megfelelően 6 óriásbábú készül és vonul fel augusztus 17-19. között megrendezése kerülő Koronázási Ünnepi Játékokon. „Életre keltik” Istvánt, Gizellát, Gézát, Saroltot, Imre herceget és Asztrik püspököt.

A felvonulás és – a szakrális hagyományokra épülő ünnepség – évről évre megismétlődne oly módon, hogy minden évben újabb és újabb történelmi alakok figurái csatlakoznak a hatalmas bábok felvonulásához.

vs09Grosschmidt Erik bábkészítő művész készíti a bábok vázát (másfélszeres életnagyságban), amelyeket majd a diákok öltöztetnek és mozgatnak a tervek szerint. Egy-egy báb egy-egy iskola „felelősségi körébe” tartozik. Somogyi Győző tervezi az öltözékeket eredeti leletek, metszetek, kódexek és saját kutatásai alapján.

Dr. Matuz János az iskolák tanulóit látja el történelmi ismeretekkel, háttérinformációkkal, és segíti munkájukat. A játékok koordinátora Csányi János a színház stratégiai igazgatója.

vs06Dr. Szikora János elmondta, szeretné, ha egyszer majd egy anyuka úgy mutatná be kisgyermekének a felvonulást, hogy „látod, 2013-ban én is részt vettem a felvonuláson, mint Gizella egyik mozgatója”.

Tehát hosszú távra tervez Szikora és a Színház, országos, akár határon túli eseménnyé szeretnék a Koronázási Ünnepi Játékokat fejleszteni.

Az ünnepi játékok egy – a bábukkal tartott – felvonulásból áll, lesz egy úgynevezett Fényutca, ahol korabeli képeket, metszeteket, hangulatokat vetítenek a házakra, és végül egy korhű, autentikus koronázási szertartásra is sor kerül, eredeti ruhákban, ékszerekben színészek, táncosok részvételével.

Még arra is figyelmet fordítanak, hogy a zene korabeli töredékek alapján szintén azt a kort idézze amit maga az ünnepi játékok.

Szikora János úgy fogalmazott, hogy a résztvevők egy történelmi képregényben érezhetik magukat, s nem csak mint olvasók, hanem mint a történetek szereplői.

vs07A tájékoztató végén a résztvevő iskolák tanárai, diákjai tehettek fel kérdéseket (amik között nagy sikert aratott a „ki ad majd igazolást” tartalmú).

Az elképzelés monumentális, a megvalósítás hatalmas munka lesz.

A város, az ország egy emberként szurkol, hogy a vállalkozás sikeres legyen és segítse történelmünk megidézését, megélését a ma emberének.

Fotó, cikk: Somogyi László

 

,