Zenei pezsgés a Mediawave-en

Leena Conquest, Iva Bittová, Rutkai Bori, Thea Soti – ők lesznek az idei fesztivál kiemelt női fellépői, idén a nőiség a fő téma a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttléten.

Válogatás a zenei fellépők közül, első rész.

Leena ConquestLeena Conquest amerikai énekesnő kétszer járt már a Mediawave-en a William Parker Quartet tagjaként. Nemcsak énekelt, hanem énekes workshopot is tartott fiatal magyar énekesnőknek, ezt megismétli idén is. Zenei repertoárjában május 3-án először félórás szólóval mutatkozik be, majd utána a Tóth Viktor Tercettel közös munkájuk eredményét mutatják be.

Iva BittovaIva Bittová nem csupán elbűvölő színpadi jelenség, de valamiféle behatárolhatatlan közép-európai hangzásvilág birtokosa is. A kilencvenes években több alkalommal játszott a Mediawave-en, kétségkívül a fesztivál egyik kulcsfontosságú, ikonikus előadója. Utoljára 2011-ben járt, az őriszentpéteri Mediawave Szelektív programon lépett fel Hamid Drake-kel. Idén ismét részesei lehetünk ennek a zenei találkozásnak, május 3-án lépnek fel az Ékes teremben. Az idei fő témához, a nőiséghez kapcsolódóan a zenei fellépések mellett a filmes zsűri tagjaként is tevékenykedik majd Komáromban.

Thea Soti Quartet

A Thea Soti & NaNaya egy modern zenei kísérlet, amely során Kelet-Európa találkozik az orient és jazz világával. A zenekar neve utal arra az improvizációra, amivel a roma zenészek énekelnek-csettintenek szavak nélkül a zenére (“ajnajna – nanaja”). Ismert dallamokat és zenei kultúrákat ötvöző zenei formáció: egy vajdasági magyar énekesnő és három német zenész, akik május 1-jén együtt ütköztetik össze a tradicionális kárpát-medencei dallammotívumokat a keleti ritmusokkal és a nyugati jazz színeivel –  és ez valami egészen újjá forr össze.

Specko JenkoRutkai Bori és a Specko Jedno őse 2002-ben keletkezett Special Gizda néven, a jelenlegi formáció 2010 óta működik. A Specko Jedno név a szlovák „všetko jedno” (mindegy) és az angol „special one” (különleges) kifejezések ironikus összeolvasztásával jött létre. A zenekar énekese, Rutkai Bori eredetileg videóművész és festő. Dalszövegei és festményei a mese és a realitás határterületein születnek, a kép és a szöveg egymást inspirálja és teremti meg. A színpadon a hangzókkal, a ritmikával, a különböző éneklési stílusokkal való játékból, és a szórakoztatóan őszinte és interaktív kommunikációból kerekedik ki Bori speciális előadói attitűdje. A zene funk-dzsessz-underpop vonalon halad, Bori mélyhumorú, színes fesmtényeivel rokonlelkű, költői világú dalszövegeire. A koncertre május 4-én, a Duna-parti színpadon kerül sor.

Wattican Punk BalletA Wattican Punk Ballet nevű lehengerlő örmény gegtánc-punk duót két testvér alkotja, Karen és Gaya. A két Arutyunyan testvér a Deti Picasso tagjaiként váltak ismertekké. Korábban a Mediawave-en, a Rómer házban és a nyári táborokban is többször felléptek és zenei műhelyt is tartottak európai szintű muzsikájukkal. Május 1-jén két fellépésük is lesz: egy természetközeli a Duna-parton és egy esti. Zenéjük facebook oldalukon is meghallgatható.

A fellépőkről:
Leena Conquest
http://www.youtube.com/watch?v=6mOoQdF7ia8
https://www.facebook.com/leena.conquest

Iva Bittova

https://www.facebook.com/pages/Iva-Bittov%C3%A1/110794348011

Thea Soti & Nanaya
http://theasoti.com/music/
www.theasoti.com
https://www.facebook.com/pages/Thea-Soti-Quartet/109205635804654

Rutkai Bori és a Specko Jedno
http://www.speckojedno.hu/

https://www.facebook.com/groups/31855174658/?fref=ts
https://www.facebook.com/bori.rutkai?ref=ts&fref=ts

Wattican Punk Ballet
https://www.facebook.com/watticanpunkballet/info

 

,