Weöres Sándor Centenáriumi Kiállítás és Konferencia

WEÖRES SÁNDOR CENTENÁRIUMI KIÁLLÍTÁS ÉS KONFERENCIA
2013. április 26. (péntek)

15 ÓRA
A SZAVAKKAL KERGETŐZŐ KÖLTŐ
KIÁLLÍTÁS WEÖRES SÁNDOR SZÜLETÉSÉNEK CENTENÁRIUMÁRA
A kiállításon képet kapunk Weöres Sándor szombathelyi kapcsolatairól, a városhoz kötődő élményeiről, a hozzá köthető emlékhelyekről. A fényképek és a dedikált könyvek mellett ízelítőt kapunk azokból a levelekből, amelyeket egykori osztálytársaival, tanáraival, nemzedékének kiemelkedő képviselőivel váltott. Megismerkedhetünk a költő világokat teremtő képzeletével: azokkal a rajzokkal, térképekkel, népszámlálási táblázatokkal, amelyeket a II. világháború idején vetett papírra.

A kiállításon bemutatott Weöres Sándor-kéziratokat, – rajzokat, – térképeket és egyéb dokumentumokat a Vas Megyei Levéltár, a dedikált kötetek, képeslapok és fényképek másolatait S. Pável Judit, Kocsis Zsolt, Tóth Bálint, illetve az elmúlt években elhunyt barátok, ismerősök: Takács Jenő, Pasteiner Éva, Simon Istvánné, Papp Oszkár, dr. Palkó István és dr. Kuntár Lajos bocsátották rendelkezésünkre, akiknek ezúton mondunk köszönetet.
Kurátor: Lőcsei Péter
Megnyitja: dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere

15.20
„EGYIK NYÁR, AKÁR A MÁSIK”? – Weöres Sándor konferencia

A 12 legszebb magyar vers-sorozat 12. tudományos konferenciája a költőről, elsősorban Valse triste című verséről. A nyitó előadást Kenyeres Zoltán, az ELTE professor emeritusa, WS monográfusa tartja, zárásként pedig a Weöres Sándor Színház színészei adnak műsort a költő tiszteletére. A konferencia társrendezvénye ugyanezen a napon délben Csöngén rendezendő Nagy Versmondás mintegy 600 diákkal, Jordán Tamás vezényletével. A tanácskozás másnap és harmadnap Celldömölkön és Csöngén folytatódik – amikor tanárok, diákok is szerepelnek előadóként.

További információk: www.12legszebbvers.hu

Forrás: Weöres Sándor Színház

Színházszerda – Blogról blogra

,