Tánc-Nagy-Hét címmel főiskolai rendezvénysorozat a tánc világnapján

Egyhetes rendezvénysorozat kapcsolódik a Magyar Táncművészeti Főiskolán (MTF) a tánc világnapjához, a szakma április 29-i ünnepéhez.

A Tánc-Nagy-Hét című programsorozat hétfői indító napján nyílt meg a tavaly elhunyt kiemelkedő koreográfus, Seregi László emléke előtt tisztelgő fényképkiállítás, amelyen Kanyó Béla fotóművész Seregi-balettekről készített felvételei láthatók. A megnyitót követően a koreográfus Sylvia című balettjének bemutató próbáját tekinthették meg az érdeklődők – közölte az intézmény az MTI-vel.

A táncjáték az idei végzős klasszikus balettművész osztály koncertvizsgájának egyik darabja, amelyet Szőnyi Nóra és Szakály György évfolyamvezető balettmester dolgozott át egyfelvonásos művé. A főszerepet Rónai András, az idei Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettverseny egyik győztese alakítja. Kedden és szerdán az Ifj. Nagy Zoltánról elnevezett színházteremben Nemzetek táncai a balettszínpadon címmel rendeznek tematikus előadást. A hét második felében, pénteken és szombaton nyílt nap keretében az érdeklődők megtekinthetik az intézményben zajló táncművészképzést. Szombaton szakmai órák után Megmutatjuk címmel rövid előadáson repertoár darabokból láthatnak részleteket a nézők. Szombaton köszöntik a 75 éves mestert, Gál Jenő professzor emeritust.

A tánc világnapja gálaestet Szakály György rektor állítja színpadra a Fesztivál Színházban, ezen főiskolások is fellépnek. A közlemény szerint a következő évadtól kezdve szorosabb lesz a kapcsolat a Magyar Állami Operaházzal, ősztől mintegy nyolcvan előadásban működnek közre a táncművészeti főiskolás hallgatók. A főiskola továbbra is összpontosít a hazai koreográfusok műveinek bemutatására, az életművek megőrzésére. Jövőre Harangozó Gyula Térzene című egyfelvonásos táncjátékát tervezik felújítani.

Forrás: MTI