Az ördög szekrénye – Bemutató a Nemzeti Színházban május 4-én

Helyszín: Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

A Nemzeti Színház, a  Comédie de Caen-Centre Dramatique National de Normandie és a Francia Intézet közös produkciója:
AZ ÖRDÖG SZEKRÉNYE
Cigánymesék – Családi előadás 8 éves kortól

Bemutató: Gobbi Hilda Színpad, 2013. május 4., 19 óra

Miklós – HORVÁTH VIRGIL m.v.
Mariska – MOLNÁR PIROSKA
Ördög/Fogadós/Öregember – FODOR TAMÁS m.v.
Cigány fiú/Fiatal uraság – FARKAS DÉNES
Cigánylány/Menyasszony – TOMPOS KÁTYA

Szöveg, díszlet és rendezés: JEAN LAMBERT-WILD
A szöveget fordította: Ságodi Ildikó
Dramaturg: Keszthelyi Kinga
Fénytervező: Renaud Lagier
A díszlettervező asszisztense:
Thierry Varenne, Magie Stéphane Pelliccia, Jonathan Giard
Technikai vezető: Claire Seguin
Rendezőasszisztens: Tüű Zsófia, Alicya Karsenty
Súgó: Gróf Katalin
Ügyelő: Lovass Ágnes

Egy falusi ház szobája, amely egyszerre konyha, nappali és hálószoba. Itt játszódik Az ördög szekrénye. Ez a tér azonban a mese folyamán kitágul, és hol fogadóvá válik, hol erdő széli, faluvégi tájjá, hol bírósági tárgyalóteremmé, ahová éppen a mesélő, a szereplők és a teremtő képzelet visz minket. A különleges hangulatú és izzású meséket áthatja egy csodálatos és sokszor mágikus világ, szóljon a mese becsületről, hármas útról, a szegény cigányfiú és a gazdag királylány szerelméről, a sárkány elleni viadalról, az irigységről, a találékonyságról, az ördögről vagy éppen a fekete tyúk testébe zárt világszép cigánylányról. Egy olyan világ tárul elénk, amely telis-tele van varázslattal és humorral, fájdalommal és reménnyel. Az ördög szekrénye magyar cigánymesék alapján íródott, melyet nyolc éves kortól ajánlunk a gyerekeknek és szüleiknek.

Jean Lambert-wild színházigazgató-rendező, 2007 óta a normandiai Comédie de Caen vezetője. Ez az intézmény nemzeti és nemzetközi produkciókat hoz létre, valamint francia és európai független színházi társulatokkal működik együtt. Jean Lambert-wild szerint a színház alapvetően egy olyan művészeti fórum, ahol minden tudományág teret kaphat az önkifejezésre.

Jean Lambert-wild nem mindennapi környezetben nőtt fel Madagaszkáron, és mivel sokáig bűvészként dolgozott, előadásait lélegzetelállítóan mágikus hangulat lengi át, különös indíttatást érez a gyerekszínház és a gyerekirodalom iránt.

www.nemzetiszinhaz.hu