Megjelent Pintér Béla Drámák című kötete

A kötetben a Kórház-Bakony, A Sehova Kapuja, A Sütemények Királynője, A Démon Gyermekei, a Szutyok, a Tündöklő Középszer, a Kaisers TV, Ungarn és A 42. hét című színmű kapott helyet.

Megjelent Pintér Béla Drámák című, nyolc színművet egybegyűjtő első kötete, amelyet a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatnak be szombaton a Millenárison. Pintér Béla 1998-ban alapította színházát, a társulattal saját darabjait állítja színpadra és játszik is a művekben, előadásainak elsősorban a Szkéné Színház ad otthont. A társulat, amelynek repertoárján 15 darab szerepel, az idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A szombati könyvbemutatón a színész-rendező-íróval Winkler Nóra beszélget, majd a szerző dedikálja a drámakötetet, amelyben a Kórház-Bakony, A Sehova Kapuja, A Sütemények Királynője, A Démon Gyermekei, a Szutyok, a Tündöklő Középszer, a Kaisers TV, Ungarn és A 42. hét című színmű kapott helyet.

„A kötet megjelenése fordulópont Pintér írói karrierjében. Olyan megmérettetés, melyre eddig nem volt példa, hiszen ő sohasem írt semmit azért, hogy azt +csupán+ olvassák. A társulat színészeként és dramaturgjaként azonban biztos vagyok benne, hogy a szövegek önmagukban, az előadásoktól függetlenül is élményszerűek, élvezetesek” – írja a Saxum Kiadó által megjelentetett kötet utószavában Enyedi Éva. Pintér Béla az MTI-nek elmondta: tervei szerint egy második kötetben jelennének meg a kevésbé klasszikus történetmesélési technikával írt művek, amelyekben a zene és az akció is fontos szerepet játszik. A társulat legnagyobb sikerei közé sorolható Parasztopera és Gyévuska című előadás szövegét pedig hangzóanyaggal együtt szeretné megjelentetni.

Mint mondta, következő darabjának címe Titkaink, amelyben a magyarországi ügynöktémát dolgozza fel egy szexuális aberrációján mindvégig uralkodó, pedofil népzenekutató sorsának bemutatásán keresztül. A történet a hetvenes években kezdődik és a mában fejeződik be. Arra keresik a választ és adnak egy lehetséges megoldást, hogy miért nem hozza nyilvánosságra az ügynöklistát egyik kormány sem. A próbák nemsokára elindulnak és valószínűleg októberben lesz a bemutató.

Szólt arról is, hogy a társulat jövője meglehetősen bizonytalan, bár költségvetésük több mint fele a jegybevételből származik. „A nézői támogatottságunk óriási, de az állami támogatás megszűnése bármikor a semmibe taszíthat minket” – fogalmazott. Pintér Béla előadásaival számos hazai és külföldi díjat nyert el. Emellett 2002-ben Örkény István drámaírói ösztöndíjat kapott, 2003-ban Jászai Mari-díjjal, 2005-ben Hevesi Sándor-díjjal, 2007-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el tevékenységét. Eredeti világlátású drámai szövegeiért 2012-ben Szép Ernő-jutalomban részesült.

Forrás: MTI