Álarcosbál – Bemutató a Bárkában április 26-án

Sven Delblanc – Álarcosbál
Fordítás: Berzsenyi Bellaagh Ádám

Nyilvános főpróba: 2013. április 25. 19:00
Bemutató: 2013. április 26. 19:00

A 20. század második felének egyik legjelentősebb svéd írója, Sven Delblanc számos regénye mellett különleges atmoszférájú, izgalmas történelmi témájú színdarabokat is írt.

Ezek közül is talán a legfigyelemreméltóbb az Álarcosbál, amely a 18. századi svéd történelem egy igen „teátrális” eseményét, a III. Gusztáv király ellen a stockholmi operában elkövetett merényletet illetve annak előzményeit dolgozza fel.

ÁlarcosbálEzt a témát Giuseppe Verdi is felhasználta az Álarcosbál c. világhírű operájában, ám a svéd szerző fojtott, titokzatos hangulatú drámája jóval mélyebbre ás a királyi udvart átszövő intrikák, bonyolult emberi viszonyok világában.

Delblanc színműve a halál előszobájában várakozó, nagy formátumú történelmi személy vívódását, az élettől való különös, misztériumszerű búcsúzását mutatja meg.

A darabot a fiatal svéd-magyar származású rendező, a Drama Center Londonban végzett Berzsenyi Bellaagh Ádám ültette át magyar nyelvre.

Rendezőként, többek között a svéd kultúra és történelem mély ismeretét is felhasználva, egy mai, magyar közegben is aktuális előadást állít színpadra, melynek központi kérdése a személyes történelmi felelősség és az egyéni sors szabadsága illetve determináltsága.

A darab egyik különlegessége, hogy a főszerepben a Jászai Mari-díjas Seress Zoltánt, a Bárka Színház igazgatóját láthatjuk, aki több év után először vállal ismét főszerepet a Bárka színpadán.

SeressSzereplők:
III. Gustaf svéd király – Seress Zoltán
Gustaf Mauritz Armfelt – Kardos Róbert
Hans H von Essen, udvari istállómester – Dévai Balázs
Gustaf Adolf herceg, trónörökös – Pál Dániel Máté m.v.
Gustaf Adolf herceg, trónörökös – Bauer Gergő m.v.
Elis Schröderheim – Gados Béla
Sofia Magdalena királyné – Spolarics Andrea
Carl M Tigerstedt, királyi apród – Árvai Péter m.v.
Továbbá:
Jakopánecz Kitti, Kocsis Anna, Kókai Réka, Takács Edina, Tomaskó Bernadett

Zenészek: Monori András, Kerek István/Veér Bertalan, Radnai Róbert, Farkas Zoltán

Díszlet, jelmez: Zöldy Z. Gergely
Zeneszerző: Monori András
Dramaturg: Kozma András
Rendező: Berzsenyi Bellaagh Ádám

Fotó: Mikó Bea
www.barka.hu