Négy Pulitzer-díjat kapott a New York Times – Az AP-t is díjazták

A magyar származású amerikai újságíró, lapkiadó, Joseph Pulitzer által alapított díjat 21, köztük 7 művészeti kategóriában osztják ki évente.

A The New York Times négy díjat kapott, a regény kategóriában pedig Adam Johnson The Orphan Master’s Son című műve érdemelte ki idén a Pulitzer-díjat, amelynek győzteseit hétfőn hirdették ki. A magyar származású amerikai újságíró, lapkiadó, Joseph Pulitzer által alapított díjat 21, köztük 7 művészeti kategóriában osztják ki évente. Tavaly meglepetésre a regény kategóriában nem hirdettek győztest, amire 1977 óta nem volt példa.
A The New York Times minden más sajtóorgánumnál több díjat kapott: négy trófeája közül egyet egy oknyomozó riportért vehet át két újságírója, aki a Wal-Mart üzletlánc kenőpénzekkel elősegített mexikói terjeszkedésének járt utána. A riport megjelenése után a vállalat változtatott kárhoztatott gyakorlatán.

A legrangosabb újságírói elismerést közszolgálati kategóriában a Floridában megjelenő The Sun Sentinel című újság kapta. Az Associated Press amerikai hírügynökség pedig „breaking news” fotóiért részesült Pulitzer-díjban. Az AP fotórészlegének igazgatója, Santiago Lyon a győztes fényképeket készítő újságírókat „a világ legbátrabb, legtehetségesebb fotósai” közé sorolta. A Pulitzer-zsűri „nagyszerűen megírt regényként méltatta Adam Johnson munkáját, amely az olvasót kalandos utazásra invitálja a diktatórikus Észak-Koreába és a szív legbelsőbb bugyraiba. A 45 esztendős Johnsonnak ez a harmadik könyve. A szerző a Stanford Egyetem tanára.

Az idei Pulitzeren a The Orphan Master’s Son című regényen kívül további két ázsiai témájú mű kapott díjat: Ayad Akhtar Disgraced című színműve, amely a drámai mezőnyben győzött. Egy menő pakisztáni-amerikai ügyvédről szól, akinek vacsorapartiján elszabadulnak az indulatok. A történelmi művek kategóriájában pedig Fredrik Logevall Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America’s Vietnam című munkája nyert. Logevall elmondta: tizenegy évig dolgozott a köteten, és közben „egy-két határidőt el is mulasztott”, de nem bánja, mert így lett ideje arra, hogy tényleg úgy írja meg a könyvet, ahogy kell. Hozzáfűzte, hogy kiadója, a Random House – amely egyben Johnson könyveinek gondozója – rendkívül türelmes volt vele.

A Random House-hoz tartozó kiadók publikálásában megjelent kötetek közül idén négy is díjazott lett. A zenei kategóriában Caroline Shaw Partita for 8 Voices című műve kapta a Pulitzert. Az indoklásban a darab rendkívül választékos és találékony kidolgozását dicsérték, különös tekintettel arra, ahogyan az alkotásban beszédhangok, suttogások, jelek, mormogás, dallamok és hangeffektusok összefonódnak. Honlapján a zeneszerző a négytételes műről azt írta: nagyon egyszerű darab, amely a felszín és a struktúra szeretetéből, emberi hangokból, táncból és elnyűtt kötelékekből, valamint zenéből született.

A költészeti Pulitzert Sharon Olds Stag’s Leap című kötete nyerte. Az általános ismeretközlő irodalom kategóriában Gilbert King munkáját, a Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America című könyvet jutalmazták. A díjazottakat 2500 jelölt közül választották ki. A Columbia Egyetem idén 97. alkalommal adta át a rangos elismeréseket. A díjazottak tízezer dolláros jutalomban is részesülnek.

Forrás: MTI