Ritka kiállítási tárggyal bővült a Szolnoki repülőmúzeum

Igazi műszaki csemegével, egy első világháborús repülőgépmotorral lett gazdagabb a téli szünet után újra látogatható Szolnoki repülőmúzeum.

A szabadtéri kiállításon 53 darab különböző repülőeszközt és 20 darab dugattyús repülőgépmotort mutatnak be.   A gyűjtemény utóbbi része egy ritka és értékes kiállítási tárgyal bővült: befejeződött a felújítása és közszemlére tették az a hathengeres, 160 lóerős Mercedes D III. soros motort is, mely az első világháború idején szolgált az Osztrák-Magyar Monarchia (K. u K.) légjáró csapatainak repülőgépeiben – olvasható a Honvédelmi Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében.

1914-től rendszeresítették ezt a típust, amelyből több mint 12 ezer darab készült. A legyártott motorok jelentős részét a német repülőgépekben használták, de körülbelül 110 darab érkezett belőle a monarchia repülőszázadaihoz is. Az Albatros B.I. és a Brandenburg C.I. felderítő repülőgépeket például ezzel a motorral szállították le a németek.

A közlemény kiemeli: Magyarországon ez a legteljesebb Mercedes D III. motor, hiszen a Közlekedési Múzeumban az erőforrás metszet változatban látható. Tisza-parti megyeszékhelyen immáron négy repülőgépmotorból álló első világháborús gyűjteményt láthatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI