Elkezdődött a 25. Tarjáni Tavasz fesztivál

Presser Gábor szerzői estjével péntek este elkezdődött a 25. Tarjáni Tavasz idei fesztiválsorozata. Az elkövetkező két hónapban mintegy húsz színházi előadással és ötven egyéb más, zenei és szórakoztató programmal várják a közönséget a nógrádi megyeszékhelyre.

Elsősorban a városlakóknak szeretnének gazdag kulturális programkínálatot nyújtani, de szívesen látják a turistákat és mindazokat akik kifejezetten a rendezvények miatt érkeznek – közölte Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere a fesztivál pénteki, a nyitás előtt tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a rendezvények jelentős részét szabadtéri színpadokon tartják, az ingyenes programokkal a város azoknak kedvez, akik nehezebb anyagi helyzetben nem tudnak a kulturális rendezvényekre költeni.

A polgármester megjegyezte: a nógrádi megyeszékhely önkormányzatra idén 350 millió forintot különített el a kulturális kiadásokra. A pénz jelentős részét a város kulturális életét szervező, a József Attila Művelődési és Konferenciaközpontot, valamint a Zenthe Ferenc Színházat is fenntartó önkormányzati nonprofit kft. kapja, ugyanakkor kisebb zenei műhelyek működését, továbbá irodalmi és képzőművészeti csoportok megjelenését is támogatják.

A Tarjáni Tavasz 25. évi programjában szerepel a Nemzetközi Dixieland Fesztivál, valamint a hazai és határon túli borászokat bemutató V. Tarjáni Borfesztivál is – tette hozzá Simon Lajos, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Presser Gábor a fesztivál sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: sajnos kevés olyan Salgótarjánhoz hasonló város van, amely erőn felül költ a kultúrára, és minden évben megrendezi például a magyar dal napját.

Forrás: MTI