Grande Mothers of Invention: Frank Zappa zenésztársai az A38-on

Frank Zappa egykori zenésztársai adnak koncertet április 8-án hétfőn a fővárosi A38 hajón Grande Mothers of Invention néven. A bemelegítő program, a Zappa-Syrius Emlékzenekar fellépése is csemegét ígér.

Idén decemberben lesz húsz éve annak, hogy Frank Zappa, a rock történetének egyik legnagyobb hatású előadója és dalszerzője elhunyt. Az amerikai zenész 1964-ben alapította meg együttesét Mothers of Invention néven, a formációban 1975-ig több mint harminc zenész fordult meg, közülük hárman hétfőn az A38 színpadán is ott lesznek, a stílszerűen Grande Mothers of Invention (a Felfedezés Nagymamái) néven fellépő kvintettben.

Zappa egykori kísérőzenekara a kétezres évek elején éledt újjá, azóta rendületlenül turnézik a klasszikus albumok (Freak Out!, Absolutely Free, We’re Only in It for the Money, meg a többi) legjobb darabjaival. Budapesten a csapattal zenélni fog Don Preston (billentyűsök, ének), aki 1966-tól 1969-ig, valamint 1971-ben, illetve Napoleon Murphy Brock (szaxofon, fuvola, ének) és Tom Fowler (basszusgitár), mindketten 1973-tól 1975-ig játszottak együtt Zappával. A mostani felállást Robbie Mangano (gitár, ének) és Chris Garcia (dob) egészíti ki.

A Grande Mothers of Invention meggyőzte a háttérben béna haknit sejtő fanyalgókat: a virtuóz és értő muzsikusok színpadi akciójukkal hitelesen idézik fel a Mothers of Invention klasszikus lemezeit, a progresszív dzsesszrock szabadságát és lazaságát. A produkció invenciózus, (ön)ironikus, vicces, kritikus, felszabadító, meglepő és meghökkentő.

A bemelegítésként színpadra lépő Zappa-Syrius Emlékzenekar 2000 őszén, Zappa 60. születésnapján alakult. Bár az idők folyamán itt is rengeteg tagcsere történt, a csapat azóta koncertezik Zappa dalainak fel- és átdolgozásaival. Tíz év működés után a meglévő Zappa-műsor mellé felvették repertoárjukba a legendás magyar prog-dzsessz-rock együttes, a Syrius szerzeményeit, amelyeket ezúttal rangos vendégekkel adnak elő: fellép Pataki László (orgona), a Syrius egykori tagja, Török Ádám, a Mini fuvolása, Takáts Tamás (Karthago, East, Dirty Blues Band) énekes és Fekete Jenő (Moody Shoes, Palermo Boogie Gang) énekes.

A Zappa-Syrius Emlékzenekar tagjai: Vasicsek János (ének), Vastag Gábor (gitár, ének), Vincze Pál (billentyűsök), Vojnits Attila (szájharmonika, furulya), Szkladányi András (basszusgitár), Lukács Gábor (altszaxofon), Abbas Murád (harsona), Csizmadia Gábor (trombita), Bensó Pál (dob).

Forrás: MTI