Kondor Béla festő, grafikus több rézkarca és 50 rézkarc dúca először látható kiállításon

Kondor Béla (1931-1972) Kossuth-díjas festő, grafikus eddig kiállításon soha be nem mutatott nyolc rézkarca és 50 nyomólemeze a nyomatokkal együtt lesz látható a budapesti MissionArt Galériában péntektől.

Kondor Béla - Czimbal Gyula

Kishonthy Zsolt művészettörténész, a galéria vezetője elmondta az MTI-nek, hogy Kondor Béla 50 rézkarc dúcát állítják ki a róluk készült új nyomatokkal együtt. A rendhagyó kiállítást Kondor első felesége, Kaufmann Ágota (1933-2008) emlékének ajánlják, mert az asszony őket kereste meg azzal, hogy több tucat Kondor-rézkarc és nyomólemez van a birtokában.

Kaufmann Ágota harmadéves szobrásznövendékként 1956 márciusában kötött házasságot Kondor Bélával. Az asszony háromévi viharos házasság után elvált a művésztől és a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre emigrált 1958-ban. Kaufmann Ágotát a telefonbeszélgetés után lakhelyén, a szigetcsoport északnyugati tagján, La Palmán több alkalommal fölkereste a galéria két tulajdonosa, Jurecskó László és Kishonthy Zsolt.

Kétszáz rézkarcot, nyomatot hoztak Magyarországra, és 2008-ban megvették a most kiállított 50 dúcot is. Három hónapra rá az asszony örökös nélkül meghalt egy német tulajdonú idősek otthonában, a saját házát, amely még sok Kondor-kincset, levelezést, fotókat rejtett, kirámolták és nyoma veszett mindennek – mesélte el a nyomólemezek történetét Kishonthy Zsolt.

Az ötven dúcról egyenként egy-egy lap készült a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikai Tanszékének műhelyében, köztük olyanok is vannak, amelyeket nem ismer a szakirodalom, például 1958-ból a Gyár című rézkarc és a William Blake angol romantikus költő verseihez készített nyolc nyomat – jegyezte meg a művészettörténész.

Kondor Béla a képzőművészeti főiskolán Barcsay Jenő, Kmetty János és Koffán Károly tanítványa volt. A szakirodalom úgy írt róla, hogy hatalmas képzelőerő, bravúros technika jellemezte. Legtöbb gondolatát rézlemezekre karcolta. Egyik fő motívuma a repülőgép volt. Precíz, finom rajzokat készített, maga Rembrandtot és Leonardót tartotta mesterének. A Kossuth-díjat posztumusz kapta meg 1990-ben.

A megnyitón Kondor Béla egykori kollégájával, barátjával, Gross Arnolddal beszélget a kiállítás két rendezője, Jurecskó László és Kishonthy Zsolt.

Még a tárlat ideje alatt megjelenik Duranci Béla Szabadkán élő művészettörténész Önéletrajz Kondor Bélával – Naplójegyzetek 1962-2008 című kötete, amely egyben forráskiadvány – jegyezte meg a galéria vezetője.

A kiállítás április 27-ig tart nyitva.

MTI fotó: Czimbal Gyula
Forrás: MTI