Izraeli dokumentumfilmek a Toldi moziban

Az izraeli társadalmat és történelmet eltérő, egyedi aspektusból ábrázoló filmeket, összesen hat alkotást láthat a budapesti közönség az idei Izraeli Dokumentumfilm Fesztiválon, amelyet április 19. és 23. között rendeznek meg a Toldi moziban.

Megható és igaz történetet mesél el a nézőknek Arnon Goldfinger The Flat című alkotása, amely múltbéli titkokról és egy ellenséges határvonalakon átívelő barátságról szól. Az izraeli-arab konfliktust boncolgatja Dorit Zimbalist Sayed Sashua – Forever Scared című filmje, amely egy izraeli-arab író, publicista és forgatókönyvíró életét kíséri nyomon hét éven keresztül – olvasható a fesztivált szervező Izraeli Kulturális Intézet keddi közleményében.

Mint írják, Tomer Heymann rendező az izraeli multikulturalizmus és rasszizmus kettősségére mutat rá Black Over White című 2007-es filmjében, amely egy izraeli pop-világzenei zenekar, a The Idan Raichel Project 2006-os, etiópiai koncertturnéját követi nyomon.

Uriel Sinai és Dana Doron Numbered című filmje az auschwitzi túlélőkről szól: az 55 perces alkotás a túlélők vallomásaiból és portréiból felépülő, érzelmekkel teli utazás, mely amellett, hogy felidézi a sötét időket, bemutatja, hogy milyen jelentéssel bírnak a koncentrációs táborban rájuk tetovált számok évtizedekkel a háborút követően.

A Life in Stills című, Tamar Pal rendezte alkotás a családi kötelék erejét mutatja be. A filmben Miriam és unokája, Ben mindent megtesznek azért hogy fotóboltjukat és az Izrael meghatározó pillanatairól készült közel 1000 fényképet megmentsék.

A Google Baby című, Zippi Brand Frank rendezte film főszereplője Doron, egy izraeli vállalkozó, aki egy új szolgáltatást kínál: „gyerektermelést”. Célja, hogy költséghatékony megoldást nyújtson a jövendőbeli szülőknek, indiai béranyák bevonásával – olvasható az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

A vetítések után a Toldi mozi kávézójában beszélgetésekkel is várja az Izraeli Kulturális Intézet az érdeklődőket. Részletes program az intézet honlapján, a http://issuu.com/izraeli_kulturalis_intezet/docs/izraeli_dokumentumfilm_fesztival_programfuzet oldalon található.

Forrás: MTI