Négy festőművésznő olajmunkái a Vízivárosi Galériában

Az Átjárók csoportja: Osgyáni Sára, Schnedarek Réka, Kiss Márta és Gesztelyi Nagy Zsuzsa festő figuratív festményeiket Személyes kapcsolat címmel mutatják be április 5-től, péntektől a Vízivárosi Galériában.

A művészek nem egy meghatározott témát járnak körül, hanem mint ahogy a kiállítás címe is utal rá, belső világuk kincseit mutatják be tíz-tíz festményen keresztül. Mind a négyen ugyanazzal a technikával, olajjal vászonra dolgoznak – mondta el Osgyáni Sára, az egyik kiállító művész az MTI-nek.

Kiss Márta festészeti világában erős szerepe van az emberábrázolásnak, munkáin az emberek belső érzelmeit hangsúlyozza. Fest sorban álló embereket vagy szatyorból madarakat etető nénit. Gyűjti a városban felbukkanó karaktereket, akik általában humorosak vagy esendők, de nagyon emberiek. A festőművész éveken keresztül élt Jáván, alkotásain a misztikum és a misztérium is fontos szerepet játszik, néhol szellemeket és angyalokat is ábrázol – tette hozzá Osgyáni Sára.

Schnedarek Réka Pusztazámoron él és a környezetében élő embereket festi meg, alkoholistákat, homoszexuális barátját vagy épp egy közmunkást, akit a szerelem tett boldogtalanná, de szülei portréja is látható lesz a tárlaton. Emellett tájakat, temetőket is fest.

Gesztelyi Nagy Zsuzsa Homok utca címmel mutatja be debreceni gyerekkorával foglalkozó ciklusát, amelyben nagymamájának a kertjét és annak falait örökítette meg. Belső udvarház, fák és misztikus elemek jelennek meg a képein.

Saját művészetével kapcsolatban Osgyáni Sára elmondta, hogy képeinek témája a városi terek és vizek. A Fény ellen víz ellen című munkáján például ötvözi a balatoni strandot a városban sétáló és esernyőt tartó emberekkel. „Azokat a tereket és témákat keresem, ahol olyan élmény ért, amely ki tudott zökkenti a hétköznapi valóságból és amely által újra tudom értelmezni Budapest szürke tereit” – hangsúlyozta.

Látható lesz például az Érzők és érzéstelenek I. című munkája, amelyen az Erzsébet téri Akvárium Klub medencéje és a partján ülő fiatalok láthatók.

Osgyáni Sára arról is beszélt, hogy az Átjárok csoportját tavaly márciusban alapította meg a négy festőművész. Osgyáni Sára, Schnedarek Réka, Gesztelyi Nagy Zsuzsa műterem társak voltak a Képzőművészeti Egyetemen, mindhárman Kovács Attila osztályába jártak. Kiss Zsuzsa, aki restaurátor szakot végzett, később csatlakozott hozzájuk. „A hasonló gondolkodás köt össze minket, folyamatosan a festészetben élünk és egymást inspirálva is alkotunk” – hangsúlyozta.

A tárlat április 24-ig tart nyitva.

Forrás: MTI