Közös mesemondás Nyíregyházán

Gyerekek és felnőttek mondják el legkedvesebb Grimm-meséjüket a nemzetközi gyermekkönyvnapon a Móricz Zsigmond Könyvtárban.

Együtt mesélnek a mesét szerető gyermekek és felnőttek a nemzetközi gyermekkönyvnapon a nyíregyházi Móricz Zsigmond Könyvtárban április 4-én. A gyermekek mellett szülők, nagyszülők, óvodás és iskolás csoportok, főiskolások, pedagógusok, közéleti személyiségek, művészek és sportolók mondják el – elsőként Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere – legkedvesebb Grimm-meséjüket. Azért ezeket, mert így szeretnének emlékezni a német testvérpárra, amely 200 éve jelentette meg első mesegyűjteményét. A gyermekkönyvtári részlegben a Grimm testvérek életéről és alkotásaiból kiállítást is rendeznek a mesemondás idején.

A mesegyűjtőként és nyelvtudósként ismert fivérek, Jacob Grimm és Wilhelm Grimm 1806-tól gyűjtöttek meséket és 1813-tól Régi német erdők címmel újságot is megjelentettek közlésükre. Gyermek- és házi mesék című nagy- és kis kötetük – amelyet testvérük, Ludwig Emil Grimm illusztrálta – hét, illetve tíz kiadást élt meg még életükben. Könyveket adtak ki a német nyelvtanról is, és Jacob Grimm a történeti hangfejlődés törvényszerűségeinek leírásával az első német tudományos nyelvtan megalkotója volt. A grimmi hangtörvények képezik az alapját a nyelvcsaládelméletnek. A Grimm-testvérek annak idején Petőfi Sándor költőt a világirodalom öt legnagyobb egyénisége között tartották számon, együtt említették Homérosszal, Dantéval, Shakespeare-rel és Goethével.

Nyíregyházán az együtt mesélésnek hagyományai vannak, a népmese napján is sokan mondanak mesét közösen. A legutóbbin több százan meséltek a város művelődési központjában. A gyermekkönyvnap kilenc órás mesemondásán ugyancsak százak részvételére számítanak a szervezők.

Forrás: MTI

,