A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai áprilisban és május elején

Duna-Dráva

Április 2.: DDNP Klub
Mérges szépségek – egy veszélyeztetett hüllőfaj megmentése a Kiskunsági Nemzeti Parkban – Rózsa Anita előadása
Diavetítéses előadás
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes.

Április 6.: A kisvasút nyomában túra kisvasutazással
A túrára kisvasúttal indulnak a résztvevők Mesztegnyőről, majd a búsvári állomásnál leszállva gyalogosan folytatják útjukat. A hajdani erdei vasút töltésén haladva megismerkedhetnek a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet erdeivel, halastavaival, valamint a múltbeli gazdálkodás nyomait is felfedezhetik. A résztvevők megcsodálhatják a természetes erdőtársulások tavaszi virágszőnyegét, és kis szerencsével rétisasokat is megpillanthatnak.
A túra résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért minden esetben előzetes jelentkezés szükséges! Telefon: 30/405-4571
Helyszín, időpont: Mesztegnyő, kisvasút állomás, 10.00 óra (Gyülekező: 9.30). A túra hossza, időtartama: 6 km, 6 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő + a kisvasút jegyára.

Április 10.: Kis orchidea szakértő – Pecsétgyűjtő program gyerekeknek
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központja játékra invitálja a 7-13 éves diákokat! A játék egy előadássorozat része, ahol a résztvevők rengeteg érdekességet tudhatnak meg a természetvédelem gyakorlati tevékenységeiről, valamint a növényekről, a gombákról és az állatokról. Azok a gyerekek, akik a pecsétgyűjtő sorozat hat programján részt vesznek, ingyenesen látogathatnak el családjukkal (max. 5 fő) a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyik szabadon választott túrájára 2013-ban.
Az április 10-i program témája: Minden, amit tudni érdemes Földünk egyik legnépesebb és legszínesebb növénycsaládjáról. Hazánk és a világ orchideacsodái. Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra. A részvételi díj: 300 Ft/fő

Április 11.: Vad Magyarország – A vizek birodalma
Török Zoltán filmjének vetítése
A filmet Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, egyben a film szakértője mutatja be.
Helyszín, időpont: Csurgói Közösségi Ház, 8840 Csurgó, Széchenyi tér 1., 15.00 óra
Ingyenes

Április 13.: Tavaszi virágszőnyeg túra a Mecsekben és a Máré-vár megtekintése – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA
Hamisítatlan tavaszi sétára invitáljuk a természetkedvelőket a Kelet-Mecsek vadvirágos erdei útjai mentén. A lombfakadást megelőzve tarka virágszőnyeg borítja a szürke bükkösök alját. A túra során érdekes információkat kapunk a hagymás növények életmódjáról, emellett kevésbé ismert fajok is bemutatásra kerülnek. A Máré-várban vártörténeti kiállítás és szakvezetés segítségével bepillantást nyerhetünk a viharos időket megélt épület múltjába.
Helyszín, időpont: Magyaregregy, Máré csárda, 10.00 óra.
A túra hossza, időtartama: 5 km, 4 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő + a vár belépőjegy ára.

Április 15.: Kis Természetbúvárok Szakköre

A Kis Természetbúvárok Szakkörének foglalkozásain rátermett oktatók segítségével, élményt adó programokon fedezhetik fel a gyerekek az élővilág titkait. Az április 15-i program témája: Élet az erdő mélyén, az avarban.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra.
A program időtartama: 1,5 óra, a részvételi díj: 300 Ft/fő.

Április 20.: A FÖLD NAPJA – szemléletformálás a mindennapokban
A szabadtéri rendezvény környezetünk természeti értékeire, azok megóvására kívánja felhívni a figyelmet. A látogatókat több szervezet képviselői várják hangulatos és interaktív programelemekkel. A résztvevők megismerhetik azokat a módszereket is, amelyekkel környezetünk védelme mindennapjaink részévé válhat. Helyszín, program kezdete: Pécs, Tettye tér, 10.00 óra

Április 27.: Bazsarózsa túra
Országos kitekintésben is jelentős botanikai értéket őriz a 100 hektáron elterülő Nagy-mező, Arany-hegy Természetvédelmi Terület. A egykori gyümölcsösök, legelők, ritkás erdőfoltok védett növények sokaságának jelentenek élőhelyet napjainkban. A világon már csak hazánkban találkozhatunk a fokozottan védett bánáti bazsarózsa életképes populációival. A túra során a különleges növény legjelentősebb állományaiban gyönyörködhetnek a túrázók.
Helyszín, időpont: Hosszúhetény, Vásártér, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 5 km, 3-4 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.

Április 27.: Ürge tanösvény avató túra – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legújabb e-tanösvényét végigjárva egy kellemes séta során megismerkedhetünk a Paks környéki homokpuszta sajátos és változatos élővilágával. Helyszín, időpont: Paks, M6-os felüljárójának ürgemezei oldala, 10.00 óra.
A túra hossza, időtartama: 4 km, 3 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
(Az eredetileg március 16-ra meghirdetett túra a hóhelyzetre való tekintettel elmaradt. A túrát április 27-én pótoljuk be.)

Május: Orchideaszámlálás a Kelet-Dráva Tájegységben
Az élőlények egyedszáma a környezeti tényezők hatására évenként változik, ez a változás akár negatív, akár pozitív irányban állandósulhat is. A folyamatot csak a rendszeres egyedszámlálással tudjuk nyomon követni. Hazai orchideáinkra különösen jellemző a rapszodikus virágzás. Egyik legimpozánsabb orchideánk a vitéz kosbor. Miközben a területen élő egyéb növény- és állatfajokkal is megismerkedünk, a vitéz kosbor egyik legjelentősebb baranyai élőhelyén az Önök segítségével végezzük el a faj 2013-as monitoringját.
A PROGRAM PONTOS IDŐPONTJÁRÓL HONLAPUNKON ÉS HIRDETMÉNYEINKBEN TÁJÉKOZTATJUK A KÖZÖNSÉGET!

Május 4.: Odúnéző túra a Fekete harkály tanösvényen – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA
A túrán a résztvevők érdekes – akár kézzel fogható – információkat kaphatnak a zselici erdő életéről: változatos élőhely-típusokat, különféle fafajokat, csodás lágyszárú növényeket és rejtett életmódú állatokat ismerhetnek meg. A varázslatos hangulatú égerligetben kanyargó patak felett pallósorról nyílik lehetőség a vizes élőhely megfigyelésére. Sok érdekes információt lehet megtudni a madárodú-telep jelentőségéről, valamint közelről megfigyelhetők lesznek az odúlakó fajok fiókái is.
Helyszín, időpont: Kaposvár-Töröcske déli vége, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 5 km, 3-4 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.