Zeneipari Hivatal: három kurzus indul a rocksuliban

A pop- és a rockzene történetével, a nemzetközi zeneipar szókincsével, valamint a digitális zeneüzlet ismereteivel foglalkozó képzés indul április elejétől a budapesti Zeneipari Hivatalban.

A Beatlestől Yonderboi-ig című kurzus a liverpooli négyes felbukkanásától Lady Gagáig mutatja be a popzene történetét, az Acess All Areas című képzés a nemzetközi zeneipar szókincsébe enged betekintést, a harmadik címe pedig Digitális zeneüzlet A-Z-ig, ebben a terület hátterét, működését és gyakorlatát ismerhetik meg a diákok – szerepel az intézmény MTI-hez eljuttatott ismertetőjében.

Mint írták, a Zeneipari Hivatalban oktat Jávorszky Béla Szilárd rocktörténész, újságíró, többek közt A magyarock története 1. és 2. című könyvek szerzője, Csatári Bence, a Kádár-korszak könnyűzenei politikájának szakértője, az MTVA/MTI újságírója, Bodrogi András digitális zenei szakértő, újmédia-menedzser, zenész (ex-FreshFabrik, Ch.I.P, Karmaflow).

A közlemény szerint a digitális zenei kurzus olyan zeneipari szereplők, könnyű- és komolyzenészek, alkotók számára fontos, akik online szeretnék az elkészült dalaikat értékesíteni.

A zeneipari angolt egy Liverpoolban zeneiparból diplomázott egyetemi tanár, Steve Swindelli oktatja. „Az Access All Areas olyan nemzetközi karrierre vágyó zenészeknek, külföldre szervező kulturális szakembereknek szól, akik nem jártasak angol nyelvű zeneipari szerződésekben, könyvekben, tanulmányokban.

A Zeneipari Hivatalban valamennyi képzéshez és előadáshoz magyar és angol nyelvű külföldi szakirodalom, kötelező és ajánlott olvasmányok kapcsolódnak. Az iskolában zeneipari könyvtár is működik.

Egy olyan iskola megteremtése a célunk, amelynek végzettjei a kurzus befejeztével a gyakorlatban azonnal alkalmazható ismeretek birtokába juthatnak, képesek átlátni a hazai és nemzetközi zeneipari fórumokat, folyamatokat és főbb szereplőket, olvasni a szakirodalmat – szerepel az ismertetőben.

A Zeneipari Hivatal alapítója, Morcz Fruzsina Londonban szerzett diplomát a Westminsteri Egyetem zenei üzlet menedzsment szakán. Gyakorló zeneipari oktató, zenei szervező, a Birminghami Egyetem zeneipari doktori programjának hallgatója. A Zeneipari Hivatalban a március eleje óta zajló zeneipari menedzsment kurzus oktatója.

A kurzusokról részletesebb tájékoztató a www.zeneiparihivatal.hu oldalon található.

Forrás: MTI