Premierre készül a Frenák Pál Társulat

Franciaországi sikerek után újra itthon a Frenák Pál Társulat: április 18-án a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában mutatja be XÚY – battement de coeur című új előadását.

Februárban a párizsi Centre National de la Danse színpadán három teltházas estével búcsúztatta k.Rush című produkcióját a Frenák Pál Társulat, majd Instants című táncestjét mutatta be a francia és magyar közönségnek a Párizsi Magyar Intézetben – olvasható a társulat MTI-hez eljuttatott közleményében.

A francia turnét követően a társulat azonnal elkezdte az új produkció előkészületeit és próbáit Budapesten: az XÚY – battement de coeur című előadás április 18. és 21. között látható a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Frenák Pál új előadásának tere sterilen fehér, futurista világot idéz – a koreográfus által tervezett díszlet egy különleges fehér hálórendszer, olyan, akár egy képzőművészeti installáció, mégis eleven, folyamatosan mozgásban van és reagál a táncosok mozgására. „A fehér hálórendszerben pedig ott az ember, a férfi és a nő, tele kérdésekkel és kételyekkel. Függés és függőség, belegabalyodás és kapaszkodás, egyensúlyozás és lebegés, szakadás, elszakadás és szakítás: az XÚY emberi viszonyok bonyolult hálózata és egy különös teremtéstörténet” – olvasható az előadás ismertetőjében.

Milyen vágyakkal, érzésekkel, reményekkel közeledett egymáshoz és a világhoz az első emberpár? Milyen lehet a testhez, a férfiassághoz, a nőiességhez való viszonyunk különböző életszakaszainkban? Vajon a férfi jelenléte és tekintete teremti meg a másikban a nőt és viszont? Kitől és mitől függünk? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Frenák Pál koreográfus az új produkcióban.

Az előadásban Marie-Julie Debeaulieu francia táncosnő és a társulattal három éve dolgozó fiatal táncos, Holoda Péter is szerepel, a jelmezeket a divatszínházi produkcióiról is ismert jelmeztervező, Szűcs Edit készíti.

Az új darab előkészületei közepette sem marad Frenák-előadás nélkül a budapesti közönség: a Nemzeti Táncszínház új szereposztásban tűzi műsorra a Twins című darabot április 4-én – ez alkalommal Nelson Reguera és Vasas Erika táncolja a különleges ikerkoreográfiát.

Forrás: MTI