Londonban is siker Az ember tragédiája

Folytatódik Jankovics Marcell filmjének, Az ember tragédiája című alkotásnak a fesztiválkörútja: a sikeres londoni premier után áprilisban Minneapolis és Rouen, májusban pedig Lima közönsége láthatja a Madách Imre műve alapján készült animációs filmet.

Teltházas vetítésen mutatták be a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében a brit fővárosban működő Francia Intézet Ciné Lumiére művész mozijában március 25-én Jankovics Marcell animációs filmjét. Az ember tragédiája című alkotást az angliai premierre a magyar rendező is elkísérte, és a vetítés után közönségtalálkozó vendége volt – olvasható a Magyar Filmunió MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Az ember tragédiája 2011 novembere óta járja a világ nagyvárosait. A filmet februárban vetítették Montréalban, áprilisban a minneapolisi St. Paul Nemzetközi Filmfesztiválon, Franciaországban, a roueni közép- és kelet-európai filmek fesztiválján és a lengyel-cseh határon fekvő Cesky Tesin filmfesztiválján mutatják be. Májusban először vetítik Dél-Amerikában, Peru fővárosában, a limai közép-európai filmfesztiválon – írták.

Jankovics Marcell Az ember tragédiája forgatókönyvét Madách Imre színműve nyomán 1983-ban írta, a gyártás 1988-ban kezdődött. A film hosszú hányattatások után 2011 végén készült el. A rendező mind a 15 színt más-más stílusban dolgozta fel. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas művész korábban olyan nagy sikerű egész estés animációs filmeket készített, mint a János vitéz (1973), a Fehérlófia (1982) és az Ének a csodaszarvasról (2002), továbbá részt vett a Gusztáv és a Magyar népmesék sorozatok megalkotásában is. Sisyphus című 1974-es animációs rövidfilmjét Oscar-díjra jelölték, 1977-ben a háromperces Küzdők című alkotásával pedig Arany Pálma-díjat nyert a cannes-i filmfesztiválon. Az ember tragédiája Jerevánban, Vilniusban és Szolnokon nyert fődíjat, illetve a MÚOSZ Filmkritikusok Szakosztálya különdíjban részesítette.

Forrás: MTI