Magyar, török és szerb művészek tárlata Zalaegerszegen

Illés Major Julianna festményeiből, valamint szerb és török alkotók munkáiból nyílik csütörtökön kiállítás Zalaegerszegen, a Móricz Galériában.

A látogatók számára változatosabb, sokszínűbb az élmény, ha egy kiállításon több alkotót is megismerhetnek – mondta el Illés Major Julianna az MTI-nek. A vonyarcvashegyi festőművész hazai és nemzetközi művésztelepek szervezője és művészeti vezetője, a határokon átívelő kulturális híd nemzetközi projekt vezetője.

Mint fogalmazott, a festészet számára összetett tevékenységet jelent, az alkotás mellett elhivatottságot érez a művészet országos és nemzetközi szintű támogatására. Felidézte, hogy a vonyarcvashegyi művésztelepen több mint két évtizede határon túli festőket is vendégül lát a település önkormányzata.

Három évvel ezelőtt a nemzetközi festőtelep témaként Serdar Ünver török költő Ajtó című versét választotta. (Illés Major Julianna szerint a költemény lényege, hogy egymást közt csak akkor tudunk igazi kapcsolatokat teremteni, hogy ajtót nyitunk a világ felé.) A következő évben a török költőt is meghívták magyarországi, szerbiai és romániai művésztelepekre, ahol Serdar Ünver a versek írása mellett a tájat fotózta.

A zalaegerszegi tárlaton látható képek a helyszíneket – Vonyarcvashegyet, Székelyföldet, Homoródszentmártont és a szerbiai Belo Blatót (Erzsébetlakot) – ábrázolják.

A kiállításon Illés Major Julianna festményei tavaszváró hangulatot árasztanak. Kísérletező típusnak vallja magát, kerámiahatást keltő alkotásai, virágkompozíciói vászonra festett akrilképek. A tárlaton látható tájképek, akvarellek szerb és török festőművészek alkotásai: Dragan Jovanovic-Lile két tájképpel, Jankó Laco akvarellekkel, Tanja Nikolajevic Veselinov pedig lágyabb vonalvezetéssel ábrázolt festményeivel mutatkozik be a magyar közönség előtt. Két tájkép a törökországi Zunguldat ábrázolja, a festményeket Adnan Turan készítette.

Forrás: MTI