A Csiky Gergely Színház 2013/2014-es évadterve

A Csiky Gergely Színház mindig is családok, generációk színháza volt. A 2013/2014-es évad is ennek jegyében telik majd.  Rátóti Zoltán igazgató sajtótájékoztatón ismertette a következő évad terveit.

A nagyszínpadon az évad egy régi klasszikussal, a Hyppolit, a lakájjal kezdődik – a Schneider család felsőbb körökbe történő beilleszkedésének buktatóit Guelmino Sándor rendezése meséli el. Majd Valló Péter rendezésében láthatják Lessing Bölcs Náthán című drámai költeményét a címszerepben Kovács Zsolttal. Decemberben ősbemutatót tart a teátrum: a többszörös Oscar-díjas film, A király beszéde színpadi adaptációját Funtek Frigyes rendezi. A 2014-es év első bemutatója Molnár Ferenc két egyfelvonásosa: a dramaturgia mesterének Egy, kettő, három és Az ibolya című műveit Rátóti Zoltán állítja színpadra. A vasfüggöny mögött, a Színpadon Kelemen József rendezésében a Tizenkét dühös ember színpadi változatát láthatják, az évadot Osztrovszkij Jövedelmező állás című komédiája zárja a nagyszínpadon – Méhes László rendezésében, Csákányi Eszterrel Kukuskina szerepében.

A Stúdióban Schwajda György Csoda című komédiája indítja az évadot – a szerző fia, Schwajda Gergő irányításával. Tantermi ifjúsági előadás készül – mely a stúdióban is helyet kap – egy pályázat keretén belül: a kortárs lengyel író, Tomasz Man 111 című művét Tóth Géza viszi színre. Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiája a Pécsi Nemzeti Színházzal közös produkcióként készül Bérczes László rendezésében. Némedi Árpád Marius von Mayenburg A csúnya című komédiáját viszi színre, majd a Magyar Színházzal közös előadásként Jon Fosse Tél című műve zárja az évadot a Stúdióban – Bérczes László  vezetésével Mészáros Sárával és Őze Áronnal.

A gyerekeket két előadással várja a színház: a nagyszínpadon Litvai Nelli: Világszép nádszálkisasszony című zenés mesejátékát Funtek Frigyes rendezi, a Stúdióban pedig az idei Holnemvoltfa után Továbbisvan címmel mesél Váradi R. Szabolcs.

A tájékoztatón a direktor a színház társulata nevében gratulált Kamarell Márta művészeti titkárnak, akinek a kultúra és a közművelődés érdekében hosszabb időn át végzett, kiemelkedő munkáját március 15-én Bánffy Miklós-díjjal; és Cselényi Nóra jelmeztervezőnek, akinek munkásságát Jászai Mari-díjjal jutalmazták.

A Csiky Gergely Színház idei, 2012/2013-as évadának tavaszi programjai közül kiemelkedik a május 22. és 25. között megrendezendő nemzetközi felolvasószínházi fesztivál, amelyre a Kassai Thália Színházat és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatát hívta meg a teátrum. Mindhárom színház saját produkcióval is készül, valamint a fesztivál ideje alatt közösen hoznak létre egy felolvasószínházi előadást.

Forrás: Csiky Gergely Színház